poruka Predsjednice Evropske komisije

Fon der Lajen: Mađarska i Poljska za primjedbe da se obrate sudu, umjesto da koče usvajanje budžeta

Ursula fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom rekla da se svih 27 zemalja složilo oko sistema uslovljavanja kada su se sastali u julu

3287 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas Mađarsku i Poljsku da svoje primjedbe kojima koče usvajanje budžeta i finansijski paket za oporavak usljed pandemije koronavirusa iznesu pred Evropski sud pravde.

EU je zapala u novu krizu nakon što su Mađarska i Poljska u ponedjeljak uložile veto na usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU i plana za ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa, ukupne vrednosti 1.800 milijardi eura.

Oni se protive novom mehanizmu koji bi omogućio Uniji da uskrati finansijska sredstva zemljama koje krše demokratske norme, za šta su optužene upravo te dvije zemlje.

Ursula fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom rekla da se svih 27 zemalja složilo oko sistema uslovljavanja kada su se sastali u julu.

"Ovdje govorimo o kršenjima principa vladavine zakona, koja sada prijete budžetu EU. Veoma je teško zamisliti da bi iko u Evropi mogao imati bilo šta protiv tog principa", rekla je ona.

Blokada utiče i na odlaganje usvajanja sredstava koja su hitno potrebna usljed ekonomske krize koju je izazvala pandemija.

"Svi koji još uvek sumnjaju imaju jasan put pred sobom. Oni mogu da se obrate Evropskom sudu pravde i tamo testiraju nova pravila. To je mjesto gdje se obično rješavaju razlike u mišljenjima naših zakonodavstava, a to se ne radi na štetu miliona građana EU koji hitno čekaju našu pomoć", rekla je predsjednica EK.

Preporučujemo za Vas