Njemačka zabranila plastične kese

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala namijenjene višekratnoj upotrebi

3946 pregleda 81 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća, saopšteno je u petak.

Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom između 15 i 50 mikrometara, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala namijenjene višekratnoj upotrebi.

"Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa", rekla je ministarka zaštite životne srednine Svenja Šulce (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD). Ona je kazala da su platnene kese, korpe i plastični sanduci za višekratnu upotrebu "dobra alternativa" plastičnim kesama, prenosi Hina.

Organizacija za zaštitu okoline WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Njemačkoj, ali je istovremeno saopštila kako ova zabrana ima "samo simboličnu težinu".

"Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične kese", stoji u saopštenju WWF-a.

Stranka Zelenih je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama.

Poslanik AfD-a Andreas Blek je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut prije dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu kesa za dvije trećine.

"Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja", rekao je Blek.

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluga u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.

Bonus video: