U EU pokrenuta peticija za besplatnu i svima dostupnu vakcinu protiv covida-19

"Ta vakcina zajedničko je dobro čovječanstva. Velikim dijelom finansira se javnim novcem... Mora dakle da bude dostupna građanima”, poručila je koalicija u saopštenju

24029 pregleda 307 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcina protiv covida-19 kao javno dobro, besplatno i dostupno svima cilj je evropske građanske inicijative pokrenute danas, čiji se organizatori nadaju da će prikupiti više od milion potpisa kako bi Evropska komisija otvorila raspravu o tom predlogu.

Peticija, čije je potpisivanje pokrenulo desetak evropskih građana, dobila je u Francuskoj podršku koalicije nekoliko desetina udruženja, nevladinih organizacija, sindikata i stranaka.

"Ta vakcina zajedničko je dobro čovječanstva. Velikim dijelom finansira se javnim novcem... Mora dakle da bude dostupna građanima”, poručila je koalicija u saopštenju, ističući da žele "garantovati pristup svima dijagnostici i liječenju”.

"Multinacionalne farmaceutske kompanije ne smiju da ostvare profite na ovoj pandemiji", istakli su potpisnici inicijative, podsjećajući da su 1990-ih laboratorije nametnule pretjerane cijene za liječenje od HIV-a, prenosi agencija Hina.

Peticija poziva Evropsku komisiju da iznese zakonski predlog kako bi se "osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ograničavaju dostupnost" budućim vakcinama i metodama liječenja, i da evropsko zakonodavstvo "ne ograničava efikasnost obaveznih licenci" koje bi mogle izdati države članice.

Pozivaju i da se uvedu "zakonske obaveze da farmaceutske laboratorije koje koriste sredstva EU dijele svoja saznanja, intelektualno vlasništvo i povezane podatke", ali i da budu transparentni kad je riječ o "javnim doprinosima istraživanjima, troškovima proizvodnje i odredbama o dostupnosti".

Da bi se o peticiji otvorila rasprava u Briselu, potrebno je prikupiti milion potpisa do 30. novembra 2021. godine, u najmanje sedam država članica, navodi agencija Hina.

Bonus video: