dva virusa ne mogu da koegzistiraju

Kovid istisnuo grip u Evropi?

Pojedini doktori tvrde da su kombinacija restriktivnih mjera, upotreba maski i pranje ruku ublažili transmisiju gripa, mada upozoravaju da ovim podacima treba pristupiti oprezno jer je vrhunac sezone gripa tek za nekoliko nedjelja ili čak mjeseci

10860 pregleda 3 komentar(a)
U Milanu su vlasti uoči Božića popustile restriktivne mjere, Foto: Reuters
U Milanu su vlasti uoči Božića popustile restriktivne mjere, Foto: Reuters

Dok se Evropljani pripremaju za sumornu zimu suočeni sa prijetnjom od dodatnog rasta broja zaraženih kovidom-19, minimalni broj slučajeva gripa zabilježenih do sada mogao bi biti znak za optimizam.

Podaci dostupni za Evropu od početka oktobra, kada broj slučajeva gripa obično počinje da raste, u skladu su sa brojkama zabilježenim na južnoj hemisferi ranije ove godine, navodi Rojters.

Pojedini doktori tvrde da su kombinacija restriktivnih mjera, upotreba maski i pranje ruku ublažili transmisiju gripa, mada upozoravaju da ovim podacima treba pristupiti oprezno jer je vrhunac sezone gripa tek za nekoliko nedjelja ili čak mjeseci.

Prema podacima „Flu News Europe“ zajedničke monitoring platforme Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije koja prikuplja uzorke u 54 evropska regiona, samo jednoj osobi je dijagostifikovan grip od ukupno 4.433 testa u periodu od 28. septembra do 22. novembra.

Koronavirus trenutno zauzima prostor koji otežava, a možda čak i onemogućava drugim respiratornim virusima kao što je grip da koegzistiraju sa njim, kazao je virolog Bruno Lina

Ovi podaci, zasnovani na brojkama koje su prikupile nacionalne zdravstvene vlasti na osnovu uzoraka koje su uzimali mjesni ljekari, prikazuju pozitivnu stopu od 0,02 odsto što je znatno ispod 10 procenata koje SZO smatra „epidemijom“ kada je u pitanju grip.

Stanovnici Milana u božićnoj kupovini nakon što su vlasti ublažile restriktivne mjere
Stanovnici Milana u božićnoj kupovini nakon što su vlasti ublažile restriktivne mjerefoto: Reuters

Rojters podsjeća da je u isto vrijeme prošle godine, ova brojka iznosila 15 odsto.

Mada naučnici upozoravaju da je pandemija koronavovirusa ograničila testiranje na grip, podaci ipak pružaju neku vrstu olakšanja vladama i zdravstvenim vlastima koji su strahovali od potencijalno smrtonosne „dvostruke pandemije“ kovida-19 i gripa koja bi mogla pretrpati bolnice tokom zime. „Tokom bilo koje tipične godine, u ovo doba godine u Evropi i širom svijeta bilježimo stotine slučajeva gripa“, kazao je za Rojters Bruno Lina, virolog sa Univerzitetske bolnice u Lionu, koja upravlja sa 13 bolnica u trećem po veličini gradu u Francuskoj.

„Mjere koje se primjenjuju za sprečavanje prenošenja kovida -19 veoma su efikasni protiv gripa i drugih respiratornih virusa“, kazao je Lina.

On i još dvojica eksperata naveli su mogući uticaj „interferencije virusa“ takođe poznate i kao rezistencije na superinfekciju – procesa prema kojem izlaganje jednom virusu stvara imunu reakciju koja uništava druge patogene.

„U ovom slučaju, to znači da koronavirus trenutno ispunjava prostor koji otežava, a možda čak i onemogućava drugim respiratornim virusima kao što je grip da koegzistiraju sa njim“, kazao je Lina za britansku agenciju.

Sezonski virusi gripa izazivaju između četiri i 50 miliona infekcija svake godine a do 70.000 Evropljana godišnje umre od uzroka povezanih sa gripom, naročito starijih osoba i pripadnika rizičnih grupa.

Broj smrtnih slučajeva koji se do sada povezuju sa kovidom-19 premašio je cifru od 370 000.

Prošle godine u ovo vrijeme prema podacima SZO stopa zaraze od gripa iznosila je 15 odsto, dok je ove godine taj procenat iznosi 0,02

Nekoliko naučnika je upozorilo da svaki uspjeh u suzbijanju zaraze kovidom-19 može takođe smanjiti virusnu interferenciju koja drže grip pod kontrolom. Infekcija gripom na sjevernoj hemisferi obično je na vrhuncu u prvim nedjeljama godine. Ove godine u Evropi je to bio februar.

Dok mnoge vlade popuštaju ograničenja kako bi omogućile okupljanja povodom božićnih i novogodišnjih praznika, zdravstvene vlasti strahuju od dodatnih komplikacija u suzbijanju pandemije.

Još jedna neizvjesnost je u stepenu prihvatanja vakcine za grip.

Eksperti kažu da taj procenat u velikoj mjeri varira širom Evrope uprkos kampanjama vlada u kojima se građani pozivaju da ove godine što je ranije moguće prime vakcinu za grip.

Niske brojke do sada zabilježenih slučajeva gripa mogle bi obeshrabriti one koji se još nijesu vakcinisali da to uopšte ne učine, kazao je za Rojters Edvard Hil sa Univerziteta u Varviku.

Niske brojke za grip takođe predstavljaju izazov za proizvođače vakcina dok se pripremaju za sezonu 2021/22.

Svake godine krajem februara, SZO preporučuje soj koji će proizvođači koristiti za vakcine tokom naredne zimske sezone na sjevernoj hemisferi.

Vodeće farmaceutske kompanije poput GlaksoSmitKlajna, Sanofija, Abota i Sekirsa su u prosjeku za 30 odsto povećale zalihe za region ove godine predviđajući veću potražnju, mada u pojedinim državama i dalje vakcina nema dovoljno.

„Imajući u vidu da je na globalnom nivou stopa zaraze niska, SZO možda neće imati hiljade uzoraka pozitivnih na grip na koje se obično oslanja prilikom odabira vakcine“, kazao je Metju Daunhem, ekspert sa radnu grupu Vakcine Evrope pri Evropskom savezu farmacetuske industrije i udruženja.

„SZO će možda biti prinuđena sa odloži odabir soja i preporuke za mart mjesec. To bi zauzvrat moglo predstavljati dodatni rizik za proizvođače“, kazao je Daunhem za Rojters.

Preporučujemo za Vas