spasavanje života ispred proslava

Preporuke Evropske komisije za borbu protiv kovida

"Svakih 17 sekundi jedna osoba u Evropi umre zbog kovida-19", izjavila je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides

2095 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Rima, Foto: Reuters
Detalj iz Rima, Foto: Reuters

Evropska komisija objavila je preporuke zemljama članicama za borbu protiv pandemije kovid-19 tokom zimskih mjeseci, uz podsjećanje da svakih 17 sekundi jedna osoba u Evropi umre od te bolesti i uz poruku da spasavanje života mora biti ispred proslava.

Komisija u svojim preporukama ističe da je fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključno tokom zimskih mjeseci, posebno u vrijeme praznika.

Pri donošenju mjere zemlje članice bi trebalo da vode računa o epidemiološkoj situaciji, o socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Takođe bi trebalo da nastoje da te mjere budu prihvaćene među građanima.

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanje lanca zaraze.

U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje ima većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Što se tiče putovanja, kojih će zbog praznika sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordinisanog pristupa, prenosi Tanjug.

Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti saobraćajnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantin za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

Potrebno je osigurati dobro funkcionisanje zdravstvenog sistema. Zajednička javna nabavka na nivou EU može da reši probleme nestašice medicinske opreme.

Smjernice SZO

Jedan od važnih elemenata o čemu se mora voditi računa jeste zamor pandemijom.

Stoga Komisija poziva zemlje članice da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju javne podrške za rješavanje problema umora od pandemije.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za vakcinaciju.

"Sve dok sigurne i djelotvorne vakcine ne budu dostupne i dok veliki dio stanovništva ne bude imuniziran, zemlje članice moraju da nastave sa naporima na suzbijanju pandemije na koordinisani način", navodi Komisija.

Svakih 17 sekundi jedan čovjek u Evropi umre

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tokom zime, kada je povećan rizik zaraze koronavirusom, između ostalog i zbog okupljanja u zatvorenim prostorima, prenijela je Hina.

"Svakih 17 sekundi jedna osoba u Evropi umre zbog kovida-19", izjavila je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

Upozorila je na opasnost koju sobom nose božićni i novogodišnji praznici.

"Ne možemo ugroziti napore koje smo svi preduzeli posljednjih nedjelja i mjeseci. Ove godine spašavanje života mora biti ispred proslava", rekla je Kirijakides.

Ona je dodala da vakcine koje su na pomolu pružaju nadu i pozvala zemlje članice da se pripreme za vakcinaciju kako bi sve bilo spremno čim vakcine budu dostupne.

EK navodi da zemlje članice kod popuštanja mera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova, te obezbediti kapacitete za praćenje kontakata i lečenje pacijenata.

"Moramo umanjiti mogućnost budućih epidemija u EU. Jedino kroz održivo upravljanje pandemijom možemo izbeći nova zaključavanja i ozbiljna ograničenja i zajedno ih prevladati", rekao je potpredsjednik Evropske komisije i komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas.

Preporučujemo za Vas