Ubici novinara Kucijaka i vjerenice 25 godina zatvora

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Vazanova

2410 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images
Ilustracija, Foto: Getty Images

Slovački Vrhovni sud osudio je ubicu istraživačkog novinara Jana Kucijaka na 25 godina zatvora.

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Vazanova.

Marček je ranije ove godine priznao da je u februaru 2018. ubio Kucijaka i njegovu vjerenicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i grudi.

Tom je presudom Vrhovni sud ispravio blažu kaznu specijalnog kaznenog suda u Pezinoku kod Bratislave. Tamošnje sudije su u aprilu osudili Marčeka na 23 godine jer su mu u okolnosti pripisali činjenicu da je priznao krivicu i dao istražiteljima dragocjene podatke o onima za koje se pretpostavlja da su naručili ubistvo, podsjeća Indeks.

Međutim, javni tužilac insistirao je na maksimalnoj kazni zbog težine krivičnog djela.

Pisao o povezanosti slovačke i italijanske mafije

Istraživački novinar Kucijak objavio je više od desetak članaka o preduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno prije ubistva Kucijak je optužio Kočnera da je umiješan u šemu varanja na porezima, a uspio je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milione eura.

Kucijak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.

Takođe je pisao o povezanosti slovačkih državljana s italijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangeta.

Izvještaj objavljen nakon njegove smrti o mogućim vezama između italijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne proteste protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.

Kočner je više puta opovrgnuo da je naredio i platio Kucijakovo ubistvo. U septembar je oslobođen krivice za taj zločin.

Bonus video: