Mišel: EU spremna na sankcije zbog ponašanja Turske

EU je još u oktobru zaprijetila uvođenjem sankcija Turskoj ukoliko ne obustavi svoje akcije, što je posebno vezano za njeno djelovanje u Libiji i Nagorno-Karabahu

3403 pregleda 0 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Evropska unija je spremna da sankcioniše Tursku zbog nastavka "jednostranih akata i neprijateljske retorike", izjavio je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"U oktobru smo pružili ruku Turskoj i naša ocjena je negativna s obzirom na nastavak jednostranih akata i neprijateljske retorike. Imaćemo debatu na evropskom samitu 10. decembra i spremni smo da iskoristimo sredstva koja su nam na raspolaganju" za sankcionisanje ove situacije, rekao je na konferenciji za novinare evropski zvaničnik, ističući da "mora prestati igra mačke i miša".

EU je još u oktobru zaprijetila uvođenjem sankcija Turskoj ukoliko ne obustavi svoje akcije, što je posebno vezano za njeno djelovanje u Libiji i Nagorno-Karabahu.

Mišel je takođe istakao će Evropska unija biti jedinstvena "do posljednjeg trenutka" pregovora sa Velikom Britanijom nakon Bregzita, dok je Francuska zaprijetila vetom ako joj sporazum ne bude odgovarao.

"Držaćemo se do posljednjeg trenutka, poslednje sekunde ovog procesa da bismo garantovali naše jedinstvo", rekao je Mišel u trenutku tenzija posebno kad je riječ o ribarstvu.

Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primjenjuje evropske propise.

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kojem se još primjenjuju evropski propisi.

Bonus video: