Njemačka: Merkel se sastala s liderima SPD i CSU pred početak pregovora o koaliciji

Jedan od zahtjeva CSU je da nova Vlada Njemačke zauzme tvrđi stav prema imigrantima
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2018. 18:00h

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se danas s liderima Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) u cilju pripremanja terena za preliminarne pregovore o vladajućoj koaliciji koje tri stranke treba da počnu u nedjelju.

Lider socijaldemokrata Martin Šulc rekao je da će u fokusu današnjih razgovora biti više tehnička, a ne suštinska politička pitanja.

U razgovoru učestvuje i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera kancelarkine Hrišćansko demokratske unije (CDU).

Jedan od zahtjeva CSU je da nova Vlada Njemačke zauzme tvrđi stav prema imigrantima. Ta konzervativna stranka sjutra će početi trodnevni sastanak na kojem treba da razmotri svoje političke pozicije u pregovorima o budućoj vladi.

CDU, CSU i SPD su bili dio "velike koalicije" koja je na vlasti u Njemačkoj od 2013. godine, ali su na izborima 24. septembra sve tri stranke izgubile glasove u odnosu na prethodne izbore.

Koalicija CDU-CSU Angele Merkel pregovarala je poslije izbora o koalicionoj vladi s liberalima i zelenima, ali su ti pregovori propali, a Njemačka se suočila s nezapamćenom političkom krizom pošto u zemlji od 1949. godine nije bilo toliko dugog perioda bez vlade poslije održavanja izbora.

Bonus video: