Papa reformiše finansijsku upravu poslije skandala zbog korupcije

Promjene uključuju upravljanje i organizaciju vatikanske agencije za finansijski nadzor, koja je preimenovana u Nadzorni organ za finansijske informacije ili ASIF, saopštio je Vatikan

2137 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo uveo je izmjene u finansijskoj obavještajnoj službi za borbu protiv pranja novca Svete stolice, poslije finansijskih skandala i interne istrage korupcije koja je u toku, saopštili su danas zvaničnici Vatikana.

Promjene uključuju upravljanje i organizaciju vatikanske agencije za finansijski nadzor, koja je preimenovana u Nadzorni organ za finansijske informacije ili ASIF, saopštio je Vatikan.

Do danas agencija je bila poznata kao AIF ili Uprava za finansijske informacije.

Predsjednik ASIF Karmelo Barbagalo, bivši zvaničnik iz Centralne banke Italije, rekao je da će izmjene koje je uveo papa, sadržane i u novom statutu, uvećati i osnažiti njene nadležnosti u oblasti finansijskog nadzora.

Papa namjerava da uvede u Vatikan veću odgovornost i transparentnost, nastavljajući napore koje je započeo njegov prethodnik, Benedikt XVI.

ASIF, prema novom statutu ima za cilj da pojača nadzor u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Finansijski skandali decenijama prate Vatikan, a najnoviji se odnosi na posao sa nekretninama u Londonu u koji je uloženo 350 miliona dolara iz Vatikana, a istraga o ovom slučaju je u toku.

Prošle godine je tokom pretresa kancelarija AIF-a, vatikanska policija zaplijenila povjerljiva dokumenta, u okviru istrage tužilaštava Svete stolice o investiciji 2012. godine u zgradu u Londonu koja je trebalo da bude pretvorena u luksuzne stanove.

Veliki dio novca koji je Vatikan uložio u investiciju je od donacija katoličkih vjernika.