Pristup aplikacijama za dopisivanje onemogućen širom zemlje

Bjelorusija: Hiljade ljudi na demonstracijama protiv Lukašenka, više desetina uhapšenih

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, rekla je da je svaki protest "podsjetnik da se Bjelorusi neće predati"

5245 pregleda 4 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta u Minsku, Foto: Reuters
Sa jednog od prethodnih protesta u Minsku, Foto: Reuters

Hiljade Bjelorusa danas su izašle na nove demonstracije širom zemlje protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, tražeći njegovo povlačenje s vlasti.

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Vesna" (Proljeće) navela je da je policija uhapsila najmanje 65 osoba, uglavnom u Minsku, do 14.00 po centralnoevropskom vremenu, prenosi Frans pres.

Kao i ranijih nekoliko nedjelja, demonstranti su se prvo okupljali u manjim grupama u raznim djelovima glavnog grada.

Dopisnik agencije Frans pres iz Minska javio je da je bio svjedok hapšenja tri osobe i da je vidio kako policija rastura i grupe od 10 do 15 demonstranata.

Policija je patrolirala ulicama u neobilježenim vozilima kako bi uočila demonstrante.

Uoči protesta u Minsku, policija je jutros postavila vodene topove u centru grada i blokirala prilaz glavnim trgovima, metro stanicama i državnim institucijama.

Pristup aplikacijama za dopisivanje onemogućen je širom zemlje.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, rekla je da je svaki protest "podsjetnik da se Bjelorusi neće predati".

"Nećemo dozvoliti kršenje naših prava ni zatvarati oči pred zločinima", navela je Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsjedničkim izborima poslije hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije više od tri i po mjeseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedjeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedjelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili poslije hapšenja.

Uhapšeno je više od 20.000 demonstranata, od kojih su hiljade pretučene, navode grupe za zaštitu ljudskih prava.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Preporučujemo za Vas