Makron zahvalio El-Sisiju na posjeti Parizu poslije "kampanje mržnje" protiv Francuske

El-Sisi je danas rekao i da Kairo "osuđuje svaki teroristički napad"

5112 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron zahvalio je danas egipatskom predskedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju na posjeti Parizu poslije "kampanje mržnje" koja se u muslimanskom svijetu vodila protiv Francuske.

Francuska i Egipat su "ujedinjeni" u izgradnji "civilizacijskog prostora" u kojem "nema mjesta osudama na smrt ni govoru mržnje" kada je riječ o osnovnim slobodama, rekao je Makron.

"Ostajem stalni zagovornik demokratske i društvene otvorenosti i dinamičnog i aktivnog civilnog društva", naveo je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom El-Sisijem.

Egipatski predsjednik podsjetio je da je Egipat osudio ubistvo profesora Samuela Patija, profesora kome je 16. oktobra u školi u regionu Pariza odrubljena glava. Mladi islamista je ubio Patija jer je na času o slobodi izražavanja pokazao djacima karikature proroka Muhameda.

Makron je na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije rekao da će Francuska "nastaviti da brani karikature". Ta izjava je izazvala osude u muslimanskim zemljama koje su pozvale na bojkot francuskih proizvoda. Na protestima su paljene francuska zastava i slike Makrona.

El-Sisi je danas rekao i da Kairo "osuđuje svaki teroristički napad".

El-Sisi i Makron sastali su se u Parizu, skoro dvije godine od sastanka u Kairu tokom kojeg su iznijeli oprečne stavove o pitanju ljudskih prava.

Današnji sastanak je u boljem svjetlu pošto je Egipat u četvrtak oslobodio trojicu aktivista i lidera nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, čije je hapšenje u novembru izazvalo nezadovoljstvo u Francuskoj i drugim zemljama.

Makron je danas pozdravio oslobađanje aktivista NVO.

Bonus video: