Džonson sjutra u Briselu sa Fon der Lajen o trgovinskim odnosima poslije Bregzita

Predsjednica Evropske komisije je na Tviteru napisala da "jedva čeka" da primi britanskog premijera kako bi nastavili razgovore o sporazumu o partnerstvu

2854 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) sjutra će u Briselu razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) o deblokiranju pregovora o budućim trgovoionskim odnosima poslije Bregzita koji su još u ćorsokaku, najavila je britanska vlada.

"Premijer sjutra putuje u Brisel na večeru sa Ursulom fon der Lajen u cilju nastavka razgovora o budućim odnosima Velike Britanije i Evropske unije", naveo je portparol britanske vlade.

Predsjednica Evropske komisije je na Tviteru napisala da "jedva čeka" da primi britanskog premijera kako bi nastavili razgovore o sporazumu o partnerstvu.

Glavne prepreke u postizanju dogovora su tri sporne teme: ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rešavanja sporova.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Bonus video: