Uprkos američkom protivljenju: Nastavljena izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2

Objava o nastavku radova uslijedila je gotovo nedjelju dana od kada je ruski brod za postavljanje podvodnog cjevovoda uplovio na položaj za početak posla

5061 pregleda 0 komentar(a)
Ruski brod "Fortuna", Foto: Reuters
Ruski brod "Fortuna", Foto: Reuters

Izgradnja spornog gasovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku nastavljena je danas poslije prekida od gotovo godinu dana uprkos američkim kritikama, saopštila je kompanija koja sprovodi radove.

Uprkos novom američkom upozorenju oko tog projekta vrijednog preko devet milijardi eura, ruski brod "Fortuna", postavlja tranšu od 2,6 kilometara gasovoda u njemačkoj ekskluzivnoj zoni u Baltičkom moru, rekao je jedan portparol za Frans pres.

Objava o nastavku radova uslijedila je gotovo nedjelju dana od kada je ruski brod za postavljanje podvodnog cjevovoda uplovio na položaj za početak posla.

Veći dio gasovoda već je postavljen.

Međutim kompanija "Olsis" (Allseas) sa sjedištem u Švajcarskoj koja upravlja brodovima koji postavljaju podvodne djelove gasovoda, prekinula je rad u decembru prošle godine kada je predsjednik SAD Donald Tramp potpisao zakon kojim se prijeti sankcijama kompanijama vezanim za taj projekat.

SAD su glasni protivnici projekta kojim treba da se preveze gas u dužini od oko 1.200 kilometara.

Američka vlada smatra da se time povećava evropska energetska zavisnost od Rusije.

Protiv projekta su i istočnoevropske zemlje, prenosi AP.

Sjeverni tok dva je u vlasništvu ruskog Gasproma uz investicije nekoliko evropskih kompanija.

Kremlj optužuje Vašington da hoće da zaustavi taj projekat da bi primorao evropske kupce da nabavljaju američki tečni gas umjesto jeftinijeg ruskog prirodnog gasa.

Njemačka se usprotivila američkom prijetnjom sankcijama van njene teritorije kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Američka ambasadorka u Berlinu Robin Kinvil zatražila je prije nedjelju dana od Njemačke i Evropske unije da uvedu "moratorijum" na izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2 koji je, prema SAD, "političko sredstvo Kremlja".

Bonus video: