POZVAO ŠPANSKE VLASTI NA PREGOVORE

Pudždemon: Glasačke kutije su rekle svoje, ne znam šta Rahoj čeka

Smijenjeni katalonski lider je iz Brisela poručio da bi Španija trebalo da "prizna izborne rezultate od 21. decembra i započne političke pregovore sa legitimnom vladom Katalonije"
55 pregleda 5 komentar(a)
Katalonija, Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Katalonija, Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2017. 18:35h

Smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je španske vlasti na otpočinjanje pregovora o ponovnom upostavljanju, kako je rekao, njegove "legitimne vlade", piše Tanjug.

Pudždemon je iz Brisela poručio da bi Španija trebalo da "prizna izborne rezultate od 21. decembra i započne političke pregovore sa legitimnom vladom Katalonije", prenosi AP.

"Glasačke kutije su rekle svoje, demokratija je rekla svoje, svi su mogli da iskažu svoje mišljenje. Šta još Rahoj čeka pa da bi prihvatio rezultate?", kazao je Pudždemon, navodi Rojters.

Pudždemon je istakao da je Katalonija pokazala da je demokratski zrela i da je stanovništvo dobilo pravo da postane republika i od Rahoja zatražio da počne pregovore sa liderima stranaka.

Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je prije dva dana apsurdnim pokušaj Pudždemona da "vlada iz inostranstva".

"Apsorudno je pokušavati biti premijer regiona dok živite u inostranstvu", rekao je Rahoj.

Rahoj je naveo i da bi prva sjednica regionalnog parlamenta trebalo da bude održana 17. januara, poslije nedavno održanih regionalnih izborima na kojima su separatističke partije osvojile tijesnu većinu u parlamentu.

To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.

Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će da predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o povjerenju, navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da bi separatističke partije mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.

"Nadam se da ćemo što je prije moguće dobiti katalonsku vladu koja je otvorena za dijalog i koja će moći da se poveže sa svim Kataloncima, a ne samo polovinom njih", poručio je Rahoj u obraćanju naciji, sumirajući rezultate u 2017. godini.

Pudždemon je prošle nedjelje pozvao špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju da bi prisustvovao prvoj sjednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsjednik Katalonije.

Separatističke partije osvojile su tijesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvjesno da li će Pudždemon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sjednicama parlamenta.

"Želim da se vratim u Kataloniju što prije. Htio bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Sspaniju", rekao je Pudždemon u intervjuu za Rojters.

Preporučujemo za Vas