VIDEO Ruska nuklearna podmornica probno ispalila četiri interkontinentalne balističke rakete

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je podmornica "Vladimir Monomah" iz Tihookeanske flote brzo i uzastopno lansirala četiri rakete "Bulava" s podvodnog položaja u Ohotskom moru

21767 pregleda 21 reakcija 15 komentar(a)
Ruska nuklearna podmornica ispaljuje rakete, Foto: BETA/AP
Ruska nuklearna podmornica ispaljuje rakete, Foto: BETA/AP

Ruska nuklearna podmornica je danas, kako je saopšteno, uspešno probno ispalila četiri interkontinentalne balističke rakete što je, piše agencija AP, bila demonstracija spremnosti ruskih nuklearnih snaga usred napetosti sa SAD.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je podmornica "Vladimir Monomah" iz Tihookeanske flote brzo i uzastopno lansirala četiri rakete "Bulava" s podvodnog položaja u Ohotskom moru.

Lažne bojeve glave tih raketa su pogodile ciljeve na strelištu u regionu Arhangelska, na sjeverozapadu Rusije, udaljenom više od 5.500 kilometara, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Vladimir Monomah" jedna je od novih nuklearnih podmornica klase "Borei" koje nose po 16 projektila "Bulava" i koje su jezgro pomorske komponente nuklearnih snaga Rusije za naredne decenije.

Druga podmornica istog tipa izvela je slično lansiranje četiri rakete "Bulava" 2018. godine što je, piše AP, bila skupa demonstracija efikasnosti nuklearnog odvraćanja Rusije uz oponašanje uslova velikog nuklearnog sukoba.

U današnjem izvještaju predsjedniku Vladimiru Putinu, ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je lansiranje bilo završetak velike vežbe ruskih strateških nuklearnih snaga koja je počela u srijedu.

U okviru tih manevara, druga ruska nuklearna podmornica takođe je izvela lansiranje jedne interkontinentalne balističke rakete iz Barencovog mora, kopneni ICBM lansiran je iz objekta Pleseck na sjeverozapadu Rusije i strateški bombarderi Tu-160 i Tu-95 su ispaljivali krstareće rakete na poligonima na Arktiku.

Rusija je posljednjih godina proširila svoje vojne vježbe usred tenzija sa Zapadom, pošto su zbog ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. godine odnosi najlošiji od Hladnog rata.

Serija lansiranja projektila dolazi manje od dva mjeseca prije no što početkom februara istekne američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja Novi START.

Moskva i Vašington razgovarali su o mogućnosti njegovog produženja, ali do sada nisu uspjeli da prevaziđu razlike.

Novi START potpisali su 2010. predsjednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev.

On ograničava obje države na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 raspoređenih raketa i bombardera, a predviđa opsežne inspekcije na licu mjesta kako bi se potvrdilo poštovanje sporazuma.

Pošto su se i Moskva i Vašington prošle godine povukli iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine, Novi START je jedini preostali ugovor dvije zemlje o kontroli nuklearnog naoružanja koji još važi.

Zastupnici kontrole naoružanja upozorili su da će njegovim isticanjem nestati sve kontrole američkih i ruskih nuklearnih snaga, što predstavlja opasnost za stabilnost svijeta.

Bonus video: