"Majka je žena, otac je muškarac"

Mađarski parlament usvojio niz mjera protiv LGBT

Razne međunarodne organizacije (UN, Savjet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrijednosti

2016 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mađarski parlament usvojio je više propisa protiv LGBT populacije, jedan od kojih je upisao tradicionalno shvatanje "roda" u Ustav, a drugi de fakto zabranjuje isptopolnim parovima usvaljanje djece.

"Majka je žena, otac je muškarac", navodi se u amandmanu na Ustav koji je usvojen podrškom poslanika većine, navodi se na zvaničnom vebsajtu mađarske Skupštine.

Taj tekst definiše pol samo kao onaj na rođenju i dalje navodi da se "obrazovanje obezbjeđuje na osnovu vrijednosti zasnovanih na identitetu i hrišćanskoj kulturi zemlje".

U argumentaciji vlada je opravdala taj amandman potrebom "da se zaštiti dijete protiv mogućih ideoloških i bioloških miješanja" savremenog zapadnog svijeta.

Pored toga Parlament je izglasao zakon kojim se odobrava samo vjenčanim parovima da usvajaju djecu, što u praksi isključuje homoseksualce koji nemaju prava da se vjenčaju u Mađarskoj. Odobrenja mogu biti data u posebnim slučajevima.

Od maja već je pravno zabranjeno zvanično upisivanje promjene pola u toj zemlji, članici EU i gdje premijer Viktor Orban na vlasti deset godina obećava "neliberalizam".

Razne međunarodne organizacije (UN, Savjet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrijednosti.

Preporučujemo za Vas