Mađarski parlament usvojio niz mjera protiv LGBT

Razne međunarodne organizacije (UN, Savjet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrijednosti

2248 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mađarski parlament usvojio je više propisa protiv LGBT populacije, jedan od kojih je upisao tradicionalno shvatanje "roda" u Ustav, a drugi de fakto zabranjuje isptopolnim parovima usvaljanje djece.

"Majka je žena, otac je muškarac", navodi se u amandmanu na Ustav koji je usvojen podrškom poslanika većine, navodi se na zvaničnom vebsajtu mađarske Skupštine.

Taj tekst definiše pol samo kao onaj na rođenju i dalje navodi da se "obrazovanje obezbjeđuje na osnovu vrijednosti zasnovanih na identitetu i hrišćanskoj kulturi zemlje".

U argumentaciji vlada je opravdala taj amandman potrebom "da se zaštiti dijete protiv mogućih ideoloških i bioloških miješanja" savremenog zapadnog svijeta.

Pored toga Parlament je izglasao zakon kojim se odobrava samo vjenčanim parovima da usvajaju djecu, što u praksi isključuje homoseksualce koji nemaju prava da se vjenčaju u Mađarskoj. Odobrenja mogu biti data u posebnim slučajevima.

Od maja već je pravno zabranjeno zvanično upisivanje promjene pola u toj zemlji, članici EU i gdje premijer Viktor Orban na vlasti deset godina obećava "neliberalizam".

Razne međunarodne organizacije (UN, Savjet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrijednosti.

Bonus video: