Šarli ebdo na naslovnoj strani karikaturom "vraća Boga na svoje mjesto"

Karikatura je djelo Fransoa Buka koji je zajedno sa piscem Janikom Enelom zamoljen da prati dešavanja u sudnici tokom tri i po mjeseca suđenja

12611 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Twitter/@Charlie_Hebdo_
Foto: Twitter/@Charlie_Hebdo_

Francuski satirični nedjeljnik Šarli ebdo (Charlie Hebdo) koji izlazi srijedom, objavio je na naslovnoj strani karikaturu u kojoj je Bog u policijskom kombiju i kreće u zatvor, kao aluziju na sjutrašnje izricanje presude optuženima za terorističke napade 2015. godine, među kojima je napad na redakciju satiričnog nedjeljnika.

Karikatura u kojoj se "Bog vraća na svoje mjesto" djelo je Fransoa Buka (Francois Boucq) koji je zajedno sa piscem Janikom Enelom (Yannick Heanel) zamoljen da prati dešavanja u sudnici tokom tri i po mjeseca suđenja.

Suđenje se vodilo protiv 14 osoba, od kojih tri u odsustvu, a oni su optuženi za pružanje logističke podrške džihadistima koji su od 7. do 9. januara 2015. sproveli terorističke napade u Parizu i okolini. U tim napadima, koji su tada potresli svijet, ubijeno je ukupno 17 osoba.

Tužilaštvo protiv terorizma zatražilo je stroge kazne od pet godina do doživotnog zatvora za optužene koji su pružali pomoć autorima napada koje je policija ubila neposredno poslije njihovih terorističkih napada.

Sjutrašnjom presudom ciklus nasilja koji je počeo u prostorijama redakcije Šarli ebdoa, konačno će biti zatvoren, napisao je u uvodniku urednik lista koji se potpisuje kao Ris (Riss).

Ris je dodao da će ciklus nasilja barem biti okončan na pravosudnom nivou jer ljudski gledano posljedice neće nikada biti izbrisane, kako su pokazala svjedočenja žrtava tokom suđenja.

"Velika poteškoća bila je dokazati odgovornost optuženih. Ne treba maštati, na ovom suđenju, kao ni na mnogim drugim, ne postoje apsolutni dokazi", naveo je Ris.

"Iako svi optuženi nemaju isti nivo ideoloških implikacija, uspjeli smo da otkrijemo da su neki od njih bili istinski islamisti, uprkos njihovim naporima da se predstave kao skromni zločinci", dodao je urednik lista.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, poslije napada je prebačena na nepoznatu lokaciju koja je stalno pod policijskim obezbjeđenjem.

U Francuskoj je 7. januara 2015. napadom na redakciju lista počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Bonus video: