Borba Makrona i tajkuna za „francuski Foks njuz”

Francuski predsjednik strahuje da će kontrola ultradesničara nad medijskom kućom ugroziti njegove šanse da osvoji još jedan mandat na izborima 2022.

3687 pregleda 0 komentar(a)
Makron sa Bernarom Arnoom, najbogatijim Francuzom, Foto: REUTERS
Makron sa Bernarom Arnoom, najbogatijim Francuzom, Foto: REUTERS

Iza korporativne bitke za francusku medijsku kompaniju “Lagarder”, odvija se politička igra u kojoj učestvuju najbogatiji čovjek u zemlji, jedan medijski tajkun i predsjednik Emanuel Makron.

Ulog je kontrola nad jednom od najpoznatijih francuskih privatnih radio stanica i njena moć da utiče na birače uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj 2022, kada bi se Makron mogao ponovo suočiti sa liderkom ultradesnice Marin Lepen, piše Rojters.

Makron strahuje da bi medijski tajkun Vensan Bolore, ako preuzme “Lagarder”, mogao iskoristiti njen radio Evropa 1 za širenje desničarskih stavova, što bi mu ugrozilo šanse za reizbor, kazali su Rojtersu upućeni izvori.

Stoga je, kada je Boloreov medijski konglomerat “Vivendi” kupio udio u “Lagarderu” u aprilu, Makronov kabinet svoju zabrinutost prenio milijarderu Bernaru Arnou, osnivaču carstva luksuzne robe LVMH, čiju podršku predsjednik odavno uživa.

Bolore
Bolorefoto: REUTERS

“Situaciju pomno prate s vrha,” rekao je Rojtersu jedan od izvora. Nakon nekoliko nedjelja, Arno se uključio u igru i podržao holding kompaniju izvršnog direktora Arnoa Lagardera, finansijski i obećanjem da će pomoći sinu pokojnog osnivača kompanije Žan-Lika, za kojeg je Arno rekao da mu je bio najbolji prijatelj.

Arnoov potez tada je protumačen kao pokušaj da u tandemu sa Boloreom pojača odbranu od hedž fonda “Amber kapital” u Londonu, koji je takođe kupio udio u “Lagarderu” i zalaže se za promjenu menadženta kompanije. Rojtersov izvor navodi da je Arno istinski privržen Žan-Liku Lagarderu i da ga je podstakao da djeluje kada je njegov sin tražio pomoć da se odbrani od “Amber” kapitala.

Potez milijardera je, međutim, zbunio francuske poslovne rivale.

Francuski “Foks”?

Nakon karijere izgrađene na reputaciji škrtarenja, poput zatezanja LVMH oko kupovine američkog proizvođača nakita “Tifani”, pitali su se koji bi bio Arnoov motiv za sipanje dodatnog novca u “Lagarder”.

Nakon prvobitne investicije od 80 miliona eura, Arno je kupio direktni udio od 7,75 odsto u “Lagarderu”, koji sada vrijedi 209 miliona eura, piše Rojters. Francuski mediji spekulišu da postoji politički ugao Arnove iznenadne investicije u kompaniju koja nagomilava dugove pošto je pandemija koronavirusa pogodila njenu globalnu mrežu maloprodajnih mjesta na aerodromima.

Makronov uži krug saradnika brine da bi preko “Vivendija”, koji je sada najveći akcionar “Lagardera”, Bolore mogao da konsoliduje svoju medijsku imovinu i izgradi francusku verziju američke konzervativne medijske mreže “Foks njuz”, uz pomoć “Evrope 1”, kazali su izvori britanske agencije.

Nedugo nakon Arnoovog ulaganja u “Lagarder”, menadžment “Lagardera” je u junu odbio prvi Boloreov pokušaj da kupi “Evropu 1” za 250 miliona eura, prema riječima trećeg izvora.

“Vivendi” već posjeduje najveću pretplatničku TV kompaniju “Kanal plus”, čija je mreža “CNews” napravila konzervativni zaokret otkad je Bolore preuzeo kontrolu.

Stavovi protiv imigracije i tvrdolinijaški komentari nekih gostiju redovno potpaljuju društvene mreže, a porasli su prihodi od gledanosti i oglašavanja. Šef mreže Serž Neđar priznaje da su neki njeni komentatori provokativni, ali kaže da je prioritet “CNewsa” da pokreće otvorene rasprave o svim temama i da ne postoji politička pozadina.

Stanica “Evropa 1” je pogođena gubicima i padom broja slušalaca, ali je sačuvala podršku urbane, obrazovane i konzervativnije publike.

Ne postoji moralna barijera

Iako “Lagardereova” tajna vlasnička struktura daje izvršnom direktoru pravo veta na značajne odluke uprkos tome što posjeduje samo sedam odsto kompanije, analitičari i dalje očekuju da njegovi glavni investitori pokušaju da se dokopaju djelova tog biznisa.

Udio “Vivendija” sada iznosi 27 odsto i udružio se sa “Amberom”, koji ima 20 odsto, da bi izdejstovali promjene odbora. Čak je i suvereni fond Katara, treći najveći investitor “Lagardera” sa 13%, pozvao na fer zastupljenost svih akcionara.

Arno i Bolore nikad nisu bili direktni poslovni rivali, i nisu naročito bliski, ali nijedan nije zainteresovan za totalni rat oko “Lagardera”, piše Rojters, navodeći da makar tako kažu ljudi koji ih poznaju.

Bolore bi se mogao zadovoljiti djelovima “Lagarderovog” izdavačkog odsjeka, koji uključuje “Hašet”, ili pristati da ustupi dio medijske imovine iako je pokrenuo potpuno preuzimanje, što je opcija koja bi mogla riješiti zavrzlamu, prema riječima upućenih u pregovore. To su, međutim, samo nagađanja. Omogućavanje Arnou da preuzme medije “Lagardera”, među kojima su nedjeljnik “Pari mač” i list “Žurnal du dimanš”, moglo bi izazvati probleme. Ovaj milijarder već kontroliše finansijski dnevnik “Eko” i list “Parizijen”. U vlasništvu “Lagardera” je i biznis putničke maloprodaje, ali je taj sektor teško pogođen zbog uticaja pandemije na putničku industriju, a Arno je u sličnim problemima sa LVMH, koji posjeduje lanac djuti fri šopova DFS. Međutim, onima koji planiraju Makronovu kampanju za reizbor, držanje “Evrope 1” podalje od Bolorea je prioritet, posebno imajući u vidu rast popularnosti mreže “CNews” i njenih desničarskih komentatora. Njen broj gledalaca se u oktobru udvostručio u odnosu na prošlu godinu i, dok zaostaje za liderom na francuskom tržištu, BFM-om, ispred je kanala LCI televizijske kuće TF1 - i njena transformacija ne brine samo one u koridorima moći.

“Generalna ideja je: u ime slobode izražavanja, dobrodošao je bilo koji ultradesničar. Ne postoji moralna barijera”, izjavio je Sebastjen Košlan, predstavnik CFDT sindikata za “Kanal plus”. “Igramo se vatrom”.

Bonus video: