"DVOSTRUKI STANDARDI"

Erdogan kritikovao Evropski sud za ljudska prava zbog presude u korist prokurdskog političara

Turski predsjednik je, u razgovoru s poslanicima svoje vladajuće stranke, zatvorenog političara Demirtaša nazvao "teroristom koji je odgovoran za desetine smrti tokom nasilnih protesta prije pet godina"

2867 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Evropski sud za ljudska prava da je "brani teroristu" presudom kojom je Turskoj naloženo da odmah pusti iz zatvora prokurdskog lidera Selahatina Demirtaša.

Erdogan je kazao da je Evropski sud za ljudska prava presudio na "neuobičajen" način jer Demirtaš i njegovi advokati još nisu iscrpeli sva pravna sredstva u Turskoj što je uslov za obraćanje nadnacionalnom, Evropskom sudu.

"Ovi koraci su politički motivisan", smatra je Erdogan, i da je sud primijenio "dvostruke standarde".

Turski predsjednik je, u razgovoru s poslanicima svoje vladajuće stranke, zatvorenog političara Demirtaša nazvao "teroristom koji je odgovoran za desetine smrti tokom nasilnih protesta prije pet godina".

Erdogan je optužio Demirtaša za veze sa zabranjenim kurdskim pobunjenicima, borcima za nezavisnost od Turske.

Bivši poslanik i nekadašnji kopredsjedavajući prokurdske Demokratske partije naroda, Selahatin Demirtaš u zatvoru je od novembra 2016. godine, poslije pokušaja puča protiv Erdogana. Ankara optužuje Demirtaša za "terorizam" i prijeti mu kazna od 142 godine zatvora.

Savjet Evrope je danas ponovo zatražio oslobađanje tog prokurdskog lidera, dan pošto je Evropski sud za ljudska prava osudio vlasti u Ankari zbog ovog slučaja.

Sajt Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu bio je juče meta "velikog sajber napada zbog čega je bio privremeno nedostupan", a napad je uslijedio neposredno nakon objavljivanja presude Turskoj zbog pritvaranja prokurdskog opozicionara u kojoj je naložio hitno oslobađanje Demirtaša.

Preporučujemo za Vas