Donji dom britanskog parlamenta odobrio trgovinski sporazum sa EU

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju

4357 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donji dom britanskog parlamenta, Predstavnički dom, odobrio je danas trgovinski sporazum zaključen sa Evropskom unijom (EU) o budućim trgovinskim odnosima, od 1. januara.

Sporazum čijim se sklapanjem izbjegava uvođenje carinskih barijera, izglasan je sa 521 glasom za i 73 protiv.

O njemu danas treba da raspravlja i gornji dom Parlamenta, Dom lordova i, ukoliko ga usvoji, sporazum još treba da odobri kraljica Elizabeta Druga da bi stupio na snagu sjutra u 23.00.

Danas su u Briselu trgovinski sporazum potpisali predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dokument je zatim avionom britanske Ratne avijacije RAF poslat u London da ga potpiše britanski premijer Boris Džonson.

EU će sporazum do sjutra objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara.

Njegova primjena će biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU su 24. decembra postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima poslije konačnog razlaza dvije strane zbog Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Bonus video: