pred kamerama

VIDEO Džonson potpisao trgovinski sporazum sa EU: "Početak divnog odnosa..."

Sporazum su prije Džonsona u Briselu danas potpisali predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

3696 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson potpisao je danas u Londonu trgovinski sporazum zaključen sa Evropskom unijom (EU) o trgovinskim odnosima od 1. januara.

Džonson, koji je potpisao sporazum pred kamerama, izjavio je da dokument predstavlja "početak divnog odnosa Velike Britanije i njenih prijatelja i partnera EU".

Sporazum su prije Džonsona u Briselu danas potpisali predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dokument je potom avionom poslat u London Džonsonu na potpisivanje.

U međuvremenu je donji dom britanskog parlamenta, Predstavnički dom, danas odobrio trgovinski sporazum.

O njemu tokom dana treba da raspravlja i gornji dom Parlamenta, Dom lordova, i ukoliko ga usvoji, sporazum još treba da odobri kraljica Elizabeta Druga da bi stupio na snagu sjutra u 23.00 po lokalnom vremenu.

EU će sporazum do sjutra objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara.

Njegova primjena će biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU su 24. decembra postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima poslije konačnog razlaza dvije strane zbog Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Preporučujemo za Vas