Veliki uspjeh satirične kampanje za odvajanje Barselone od Katalonije: "Sloboda za Tabarniju"

Internet kampanju pokrenula je grupa "Barselona nije Katalonija"
0 komentar(a)
Španija, Katalonija, Foto: Reuters
Španija, Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2017. 17:54h

Udarna vijest na današnjim naslovnim stranama španskih novina je satirična internet kampanja prema kojoj veliki dio Katalonije želi da proglasi nezavisnost od tog španskog regiona, a da pritom ostane u Španiji, koja je prethodno postigla veliki uspjeh na društvenim mrežama.

Satirična kampanja proglašenja fiktivnog regiona "Tabarnija", koji bi činile španske pokrajine Barselona i Taragona, privukao je ogroman broj komentara na društvenim mrežama, navodi Asošiejted pres.

Barselona i njoj susjedna Taragona su među katalonskim oblastima u kojima je najmanja podrška nezavisnosti Katalonije.

U kampanji koja je juče bila glavna tema među španskim korisnicima Tvitera, korišćeni su slogani "Sloboda za Tabarniju" i "Katalonija pljačka Tabarniju", kao imitacije slogana koje su prethodnih mjeseci koristile pristalice otcjepljenja Katalonije od Španije.

Internet kampanju pokrenula je grupa "Barselona nije Katalonija".

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U četvrtak su održani izbori za katalonski parlament, na kojima su većinu osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Bonus video: