Velika Britanija dostigla dnevni rekord sa više od 57.000 novozaraženih

Britanija se bori sa ogromnim porastom novooboljelih što je rezultat nove varijante virusa za koju su zvaničnici rekli da se prenosi 70 odsto brže

8265 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dok Velika Britanija bilježi rekordnih 57.725 novozaraženih koronavirusom, što je rezultat pojave nove vrste virusa, vlada se suočava sa sve većim pritiskom sindikata nastavnika da zatvori škole najmanje još dvije nedjelje.

Britanska vlada je već odlučila da sve škole u ​​Londonu ostanu zatvorene sledeće nedjelje kako bi pokušala da zaustavi nove infekcije dok sindikati insistiraju da se odluka proširi na cijelu Englesku, izražavajući bojazan za zdravlje nastavnika i djece.

Poslije današnjeg hitnog sastanka, Nacionalni sindikat obrazovanja, koji predstavlja preko 450.000 prosvjetnih radnika, pozvao je konzervativnu vladu premijera Borisa Džonsona da nastavu prebaci na onlajn najmanje naredne dvije nedjelje. Članovima sindikata je poručeno da imaju zakonsko pravo da ne rade u "nebezbjednom okruženju" velikog broja infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

"Posao Sindikata je da informišemo članove da imaju zakonsko pravo da odbiju da rade u nebezbjednim uslovima koji su opasni po njihovo zdravlje i zdravlje", rekao je Kevin Kurtnej generalni sekretar sindikata.

I drugi sindikat nastavnika "NASUWT" , takođe je pozvao na hitan prelazak na onlajn nastavu.

Vladina savjetodavna grupa za vanredne situacije upozorila je na sastanku 22. decembra da škole moraju ostati zatvorene kako bi se smanjila stopa prenosa virusa.

Britanija se bori sa ogromnim porastom novooboljelih što je rezultat nove varijante virusa za koju su zvaničnici rekli da se prenosi 70 odsto brže.

Ova vrsta je posebno raširena u Londonu i okolnim oblastima, što je navelo ministra za obrazovanje da odustane od otvaranja osnovnih škola u Londonu za učenike mlađe od 11 godina, koje je planirano za 4. januara.

Bonus video: