OCJENA EVROPSKOG KOMESARA ZA PROŠIRENJE

Han: Pristupanje 2025. ambiciozan, ali realan cilj

Kada je riječ o budućnosti EU on je podsjetio da je Komisija predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu da će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije
67 pregleda 3 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2017. 11:12h

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han smatra da je 2025. godina kao datum za mogući prijem pojedinih kandidata sa Balkana realan, ali ambiciozan cilj.

"Predsjednik Evropske komisije je naveo, za pojedine kandidate, 2025. godinu kao mogući datum pristupanja. To je realno, iako ambiciozno“, rekao je Han.

Na pitanje da li će Katalonija napustiti EU on je rekao da bi svi učesnici trebalo da se vrate dijalogu.

"Ishod izbora nije olakšao situaciji na terenu“, ocijenio je Han u intervjuu bečkom dnevniku Kurir.

Vezano za postupak EU protiv Poljske on je istakao da nema govora o cepanju Unije.

“Mi smo u pojedinim državama suočeni sa okolnostima da vladavina prava, na primer poštovanje sudskih presuda, još nije dovoljno razvijena”, naglasio je Han.

Kada je riječ o budućnosti EU on je podsjetio da je Komisija predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu da će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije.

“Osnova će biti – koncentracija na velike, globalno relevatne teme i prepuštanje drugih tema nacionalnim državama”, objasnio je Han.

Prema njegovim riječima, odlučujuće je da se sarađuje pojačano u spoljnoj i bezbjednosnoj politici, kako bi EU mogla da djeluje kao međunarodni akter, a za to je potrebno uvođenje većinskog glasanja, jer je do sada bio potreban pristanak svih.