Više od pola miliona doza spremno za upotrebu

VIDEO Velika Britanija: Pacijent na dijalizi (82) prvi dobio vakcinu AstraZeneke i Univerziteta Oksford

Više od pola miliona doza vakcine spremno za upotrebu

7381 pregleda 41 reakcija 1 komentar(a)
Pinker prima vakvinu, Foto: Beta/AP
Pinker prima vakvinu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2021. 10:37h

Britanija je danas kao prva u svetu počela da koristi jeftinu, lako prenosivu vakcinu protiv Kovida-19 farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford i tako napravila još jedan korak naprijed u globalnoj borbi s pandemijom koronavirusa.

Pacijent na dijalizi 82-ogodišnji Brajan Pinker prvi je dobio vakcinu koju mu je dala glavna bolničarka u Oksfordskoj univerzitetskoj bolnici, prenosi agencija AP.

Više od pola miliona doza vakcine spremno je za upotrebu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) primjenjuje od 8. decembra vakcinu američkog Fajzera i njemačkog BioNTeka sa kojom se vakcinišu zaposleni u zdravstvu i korisnici i zaposleni u staračkim domovima.

Vakcina Oksforda i AstraZeneke povećava arsenal za vakcinisanje i jeftinija je i lakša za upotrebu pošto nije potrebno da se čuva i vrlo hladnim uslovima kao Fajzerova vakcina.

Ministar zdravlja Met Henkok je opisao to kao ključni trenutak u britanskoj borbi protiv virusa pošto će vakcine zaustaviti infekcije i na kraju dozvoliti ukidanje restrikcija.

On je pozvao sve da nastave da primjenjuju socijalno distanciranje i druge mjere vezane za suzbijanje virusa da bi se smanjio broj zaraženih i zaštitili ljudi koje vole.

Šest bolničkih grupa u Oksfordu, Londonu, Saseksu, Lankaširu i Vorikširu će početi davanje vakcine AstraZeneke i Oksforda od danas, sa 530.000 doza spremnih za upotrebu, gdje će se prvih nekoliko dana pratiti moguće loše reakcije.

Tokom ove nedjelje će biti otvorene stotine novih mjesta za vakcinisanje u bolnicama i lokalnim ljekarskim ordinacijama, da se pridruže više od 700 lokacija koje su već u funkciji, javila je zdravstvena služba Engleske.

Mijenjajući praksu u SAD i drugim zemljama Britanija sada planira da daje drugu dozu obje vakcine za 12 nedjelja od prve vakcine umjesto u roku od 21 dan, da bi se vakcinisao što veći broj stanovnika što je prije moguće.

Zamjenik šefa za medicinska pitanja Džonata Van-Tam rekao je juče da je ta odluka ispravna za zemlju u cjelini.

Međutim britanski premijer Boris Džonson upozorio je da kratkoročno Britance možda čeka uvodjenje strožih mjera.

Džonson je rekao da će regionalne restrikcije u Engleskoj vjerovatno postati oštrije pošto se zemlja bori da kontroliše novi, brzošireći soj virusa.

Juče je potvrđeno više od 50.000 novozaraženih u Velikoj Britaniji, šesti uzastopni dan, zbog čega su Laburisti pozvali da se uvede treće po redu nacionalno zatvaranje u Engleskoj.

Sjeverna Irska i Vels trenutno imaju svoje zatvaranje dok će škotski ministri danas da se sastanu i da razmotre nove mjere.