Zaharova: Stejt department se miješa u ruske izbore

Evropska unija saopštila je da zabrana ruskom opozionom lideru Alekseju Navaljnom da učestvuje na predsjedničkim izborima naredne godine dovodi u ozbiljnu sumnju politički pluralizam u Rusiji i izglede za demokratske izbore
56 pregleda 3 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Mid.ru
Marija Zaharova, Foto: Mid.ru
Ažurirano: 27.12.2017. 09:00h

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je na Twitteru, zbog zabrinutosti koju je Stejt department izrazio povodom odluke ruske Centralne izborne komisije da opozicioni lider Aleksej Navaljni ne može da učestvuje na predsjedničkim izborima 2018, da se radi o "miješanju u izborni proces", prenosi Tanjug.

"Ova izjava iz Stejt departmenta, za koju sam sigurna da neće biti jedina, predstavlja direktno miješanje u izborni proces i unutrašnje stvari države", tvitovala je Marija Zaharova, prenosi Tas.

Portparol Stejt departmenta prethodno je izjavio za Tas da je američka diplomatija zabrinuta zbog odluke ruske Centralne izborne komisije o zabrani učešća Alekseja Navaljnog u izbornoj trci za predsjednika Rusije zbog toga što je u prošlosti bio osuđen za krivično djelo.

"Najsmješnija stvar u vezi s ovim jeste da su ovo izjavili isti oni ljudi koji su RT i Sputnjik etiketirali kao strane agente, progonili ruske medije širom svijeta i uložili ogromne sume novca za suprotstavljanje ruskoj propagandi", navela je Zaharova.

Evropska unija saopštila je da zabrana ruskom opozionom lideru Alekseju Navaljnom da učestvuje na predsjedničkim izborima naredne godine dovodi u ozbiljnu sumnju politički pluralizam u Rusiji i izglede za demokratske izbore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je prethodno da pozivi ruskog opozicionog lidera Navaljnog na bojkot predsjedničkih izbora 2018. godine moraju da budu pažljivo proučeni da bi se utvrdilo da li su oni u skladu sa zakonom.

Peskov je naglasio da legitimitet izbora neće biti doveden u pitanje neučešćem Navaljnog na njima, prenosi Rojters.

Kako prenosi Tas, govoreći o odluci Centralne izborne komisije da odbije kandidaturu Navaljnog, Peskov je rekao da "nesumnjivo, ako je nekom od onih koji žele da se kandiduju za predsjednika odbijen zahtjev za učešće u skladu sa zakonom, to ne može da utiče na legitimitet izbora".

Kako su agencije ranije prenijele, ruska Centralna izborna komisija zvanično je u ponedjeljak zabranila ruskom opozicionaru da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018.

Komisija je izglasala odluku da Navaljni nema prava da se kandiduje, jer je u prošlosti osuđen za krivično djelo.

U obrazloženju odluke se navodi da osuđujuća presuda, kojom je Navaljnom određena uslovna kazna zatvora, a koju je on u više navrata opisao kao politički motivisanu, znači da on ne može da se kandiduje za predsjednika u martu sledeće godine, navodi Rojters.

Agencija navodi da je 12 od 13 članova Komisije glasalo za zabranu kandidature Navaljnog, dok je jedan član bio uzdržan navodeći kao razlog moguć sukob interesa.

Navaljni je, nakon te odluke Komisije, najavio da će podnijeti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsjedničkih izbora.

Bonus video: