U Antverpenu zaplijenjeno 65,5 tona kokaina u 2020. godini

Kolumbija, Brazili i Ekvador drže prva tri mjesta kao zemlje odakle se šalje droga dok su u Evropi pored Antverpena luke ulaska takođe u Španiji i Holandiji

10248 pregleda 0 komentar(a)
Luka u Antverpenu, Foto: Shutterstock
Luka u Antverpenu, Foto: Shutterstock

Belgijske vlasti zaplijnile su tokom 2020. gotovo 65,5 tona kokaina u Antverpenu, što je novi rekord za tu luku koja ostaje prvi pristupni put za kokain u Evropi, saopštilo je danas belgijsko ministarstvo finansija.

Od 2013. godine kada je zaplijenjeno 4,7 tona te droge porijeklom iz Latinske Amerike, zaplijnjene količine su se uvećale oko 14 puta, navelo je ministarstvo u saopštenju i odalo priznanje carini.

U 2019. godini u Antverpenu je zaplijenjeno ukupno 62,1 tona kokaina. Droga je obično skrivena u kontejnerima koji se istovaruju iz brodova.

Kolumbija, Brazili i Ekvador drže prva tri mjesta kao zemlje odakle se šalje droga dok su u Evropi pored Antverpena luke ulaska takođe u Španiji i Holandiji. Nije dat podatak o količinama droge presretnute u te dvije evropske zemlje.

Prodajna vrijednost količine zaplijenjene 2020. u Antverpenu, precizno 65,481 tona, procijenjena je na 7,5 milijardi eura na osnovu prosječne cijene u Evropskoj uniji od 68,5 eura za gram i droge koja se obično prodaje u kesicama čistoće od 60 odsto.

Pored zaplijene droge na ulasku u tu luku, koja je druga evropska luka za pomorski teretni saobraćaj posle Roterdama, oko 25 tona kokaina namijenjeno za Belgiju zaplijenjeno je prošle godine u zemljama odakle polazi droga, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Međunarodni akcioni plan kojim upravljaju i UN posvećen kontroli kontejnera u pomorskoj trgovini omogućio je da se u 2020. zaplijene ukupno 102 tone kokaina namijenjenog evropskom kontinentu.

Pored 25 tona koji je trebalo da krene za Belgiju, 16 tona je trebalo da bude isporučeno Holandiji, 6,5 Nemačkoj, šest tona Španiji i 4,6 tona Italiji, prema podacima Programa za kontrolu kontejnera koji obuhvata oko desetak evropskih zemalja, rečeno je danas u Antverpenu.

Bonus video: