Ukrajinski predsjednik zatražio istragu o krijumčarenju vakcina protiv koronavirusa

Ukrajinski preduzetnik Mihajlo Brodski utvrdio je ranije u srijedu da su neki zastupnici, a možda i premijer Denis Šmigal, nedavno primili Fajzer-BioNTekovu vakcinu u privatnoj klinici u glavnom gradu Kijevu

4541 pregleda 2 komentar(a)
Zelenski, Foto: Shutterstock
Zelenski, Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je “što bržu provjeru” navoda jednog preduzetnika o tome da su se državni zvaničnici u tajnosti vakcinisali protiv Kovida-19 ilegalno uvezenim vakcinama.

“Naredio sam sigurnosnim službama (…) da odmah provjere informacije o navodnom krijumčarenju u zemlju vakcina za koronavirus”, rekao je on, dok Ukrajina još nije primila nijednu dozu službenim putem, javlja Rojters, a prenosi Slobodna Evropa.

“Ako je nekom zaista palo na um da tajno uvozi vakcinu i prodaje je kršeći zakon, odgovor mora biti najoštriji moguć”, dodao je.

Ukrajinski preduzetnik Mihajlo Brodski utvrdio je ranije u srijedu da su neki zastupnici, a možda i premijer Denis Šmigal, nedavno primili Fajzer-BioNTekovu vakcinu u privatnoj klinici u glavnom gradu Kijevu.

Po njegovim riječima, vakcine su krajem decembra ilegalno uvezene u Ukrajinu čarter letom iz Izraela, za što su platili po 2.500 eura svaki, za dvije doze.

Premijer Šmigal objavio je da će se vakcinisati tek nakon dolaska odobrene vakcine i pošto ga prime najranjivije grupe.

Ukrajina, među najsiromašnijim evropskim zemljama, izvijestila je krajem decembra da će kupiti gotovo dva miliona doza kineske vakcine KoronaVak, ali nije navela kada je treba preuzeti.

Vladu kritikuju zbog toga što nije nabavila vakcinu zapadne proizvodnje, kao što je Fajzer-BioNTekova i Modernina, koje se smatra pouzdanijim.

Kijev se ujedno nada da će na proljeće primiti osam miliona doza vakcine zahvaljujući mehanizmu COVAX Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pomoć najsiromašnijim zemljama.

Ukrajina, koja ima loš zdravstveni sistem, prijavila je u srijedu 1,09 miliona zaraženih koronavirusom i 19.357 umrlih, na oko 40 miliona stanovnika.

Bonus video: