Švedska usvojila novi zakon za borbu protiv koronavirusa: Restorani i preduzeća se prvi zatvaraju?

Švedska vlada još nije precizirala kako i kada namjerava da primijeni zakon, dok se broj umrlih od posljedica koronavirusa približava brojkama iz prvog talasa pandemije

9847 pregleda 21 reakcija 9 komentar(a)
Detalj iz Malmea, Foto: Reuters
Detalj iz Malmea, Foto: Reuters

Švedski parlament usvojio je danas zakon koji privremeno daje vladi nova ovlašćenja u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno dozvoljavajući da restorani i preduzeća budu prvi put zatvoreni.

Švedska vlada još nije precizirala kako i kada namjerava da primijeni zakon, dok se broj umrlih od posljedica koronavirusa približava brojkama iz prvog talasa pandemije.

Novi zakon će omogućiti vladi uvođenje restriktivnih mjera u određenim oblastima i izricanje novčanih kazni i sankcija za nepoštovanje zakona, što do sada nije bio slučaj.

Vlasti će moći da zatvore prodavnice, tržne centre ili javni prevoz, pa čak i da ograniče broj ljudi kojima je dozvoljeno da se okupe na određenim javnim mjestima, umjesto da uvode opšte mjere.

Zakon, međutim, ne omogućava uvođenje karantina za sve stanovnike.

Švedska je, za razliku od ostatka Evrope, upravljala pandemijom na osnovu preporuka.

Kad je riječ o zaštitnim maskama, one se dugo nisu preporučivale nigdje u javnom prostoru, ali se od juče preporučuju u javnom prevozu i to samo u špicu.

Švedska, koja ima 10,3 miliona stanovnika, do sada ima više od 48.000 zaraženih od koronavirusa, a 9.262 osobe su umrle od posljedica bolesti.

Bonus video: