"NEĆE U BUDUĆNOSTI POSTATI ČLANICE"

Gabrijel: Ne mogu da zamislim Tursku i Ukrajinu u EU

On je, govoreći o razvoju odnosa sa Turskom, naveo da ne isključuje mogućnost da će na kraju biti moguće ostvariti "bliži oblik carinske unije"
2 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 22:01h

Ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel izjavio da Ukrajina i Turska neće u skorijoj budućnosti postati članice Evropske unije, piše Tanjug.

"Ne mogu da zamislim da bilo Turska bilo Ukrajina postanu članice EU u narednim godinama", kazao je Gabrijel u intervjuu za nemačku "Funke medija grupu", prenosi Tass.

Navodi se da se istovremeno Gabrijel založio za potragu za "alternativim oblicima bliže saradnje" s ovim zemljama, a po njegovom mišljenju, sporazum nalik onom koji Brisel nastoji da postigne sa Velikom Britanijom mogao bi da bude primjer za takve odnose. 

"Ukoliko možemo da postignemo razuman sporazum koji će regulisati odnose s Evropom posle Bregzita, to bi mogao da bude model drugim zemljama: Ukrajini i Turskoj", rekao je Gabrijel. 

On je, govoreći o razvoju odnosa sa Turskom, naveo da ne isključuje mogućnost da će na kraju biti moguće ostvariti "bliži oblik carinske unije". "Ali, ovo je nemoguće sve dok se situacija u Turskoj ne promijeni", kazao je Gabrijel. 

Tass podsjeća da su odnosi Njemačke i Turske u posljednje vrijeme narušavani hapšenjima više od 50 njemačkih državljana koje su turske vlasti optužile za povezanost sa terorističkim organizacijama ili umješanost u pokušaj organizovanja državnog udara u Turskoj.