Borel: Uspjeh protivnika demokratije vezan i za rast nejednakosti sa obje strane Atlantika

Borel je u blogu napisao da je bio šokiran kao i sve pristalice demokratije i prijatelji SAD širom svijeta, scenama viđenim u Vašingtonu gdje je masa napala Kapitol hil da spriječi glasanje o potvrđivanju Džoa Bajdena kao predsjednika zemlje

5452 pregleda 2 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da šokantni događaji u Vašingtonu moraju da budu poziv za buđenje za sve pobornike demokratije širom svijeta, podsjetnik da svijet mora jače da se bori protiv dezinformacija i nejednakosti i obnovi globalnu saradnju radi promovisanja vladavine prava i demokratskih vrijednosti.

Borel je u blogu objavljenom danas napisao da je bio šokiran kao i sve pristalice demokratije i prijatelji SAD širom svijeta, scenama viđenim u Vašingtonu gdje je masa napala Kapitol hil da spriječi glasanje o potvrđivanju Džoa Bajdena kao predsjednika zemlje.

Dodao je da zapanjujući događaji od srijede pokazuju koliko je američko društvo oštećeno i podijeljeno poslije četiri godine administracije Donalda Trampa.

On je međutim rekao i da se to svakako ne može porediti sa raznim drugim napadima na demokratiju sličnog tipa pošto su bezbjednosne snage, kao i gotovo sva državna tijela i demokratske institucije SAD ispunile svoje dužnosti, kao što su to činile i nedjeljama prije toga od 3. novembra i predsjedničkih izbora.

Međutim, rekao je da se ne može ni potcijeniti značaj onog što se dogodilo i potencijalna katastrofa koja bi bila izazvana da je situacija još više izmakla kontroli.

"Ono što je viđeno u srijedu je samo vrh vrlo zabrinjavajućih događaja koji se odvijaju globalno posljednjih godina. To mora biti poziv na buđenje za zagovornike demokratije. Da se bore protiv zabluda i napada na demokratske vrijednosti i da se prevaziđu podjele u našim društvima. Ne samo u SAD", napisao je Borel.

Svi moraju da razumiju da ako prihvatimo nazadovanje za nazadovanjem, čak iako izgleda zanemarujuće, demokratija i njene vrijednosti i institucije mogu na kraju nepovratno nestati, rekao je šef diplomatije EU.

On je ukazao da je razlog za zabrinjavajući uspjeh protivnika demokratije širom svijeta vezan takođe i za znatan rast nejednakosti u društvima sa obje strane Atlantika protiv kojih se mora boriti, što je Evropa već počela.

Rekao je da su dezinformacije prava prijetnja demokratiji i da je potrebno boriti se protiv njih efikasnije da bi se garantovalo pravo građana da dobiju istinite informacije.

"Širenje dezinformacija podržano društvenim mrežama snažno je ojačalo autoritarne i ksenofobne tendencije u našim društvima", rekao je Borel.

Takođe je potrebno, kako je napisao, da se preoblikuje globalizacija i ponovo izgradi multilateralni sistem koji može da se suoči sa disfunkcijama koje su oslabile demokratije posljednjih decenija.

"S obzirom na snagu koju su nacionalistički i autoritarni režimi stekli na svjetskoj pozornici, taj zadatak neće biti lak, ali je važan za sve one koji vjeruju u demokratiju i njenu budućnost", rekao je Borel i dodao da taj projekat mora da bude u centru budućih odnosa EU sa dolazećom administracijom Džoa Bajdena.

Na kraju je rekao da vjeruje u snagu američkih institucija i da je uvjeren da će američka demokratija uspjeti da nadvlada teškoće kroz koje sada prolazi i da se čak nada da će izaći jača, za dobrobit svojih građana i cijelog svijeta.

Bonus video: