zakoni kontrole digitalnih servisa

EU se zalaže za demokratsku kontrolu onlajn platformi

To da neki generalni direktor može da isključi oglašivač predsjednika SAD bez druge kontrole postavlja više pitanja, ocjenio je evropski komesar za unutrašnje tržište u uvodniku objavljenom u listu Figaro i na američkom sajtu Politiko (Politico)

6080 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski komesar Tijeri Breton izrazio je danas "zbunjenost" posijle odluke internet platformi da zabrane američkom predsjedniku Donaldu Trampu pristup društvenim mrežama bez "legitimne i demokratske kontrole" ukazujući da to djelovanje opravdava evropske planove o uvodjenju propisa za digitalne gigante.

To da neki generalni direktor može da isključi oglašivač predsjednika SAD bez druge kontrole postavlja više pitanja, ocjenio je evropski komesar za unutrašnje tržište u uvodniku objavljenom u listu Figaro i na američkom sajtu Politiko (Politico).

Tijeri Breton, koji je bivši francuski ministar ekonomije, naglasio je da internet giganti više ne mogu da se ograđuju od svoje odgovornosti za svoje sadržaje.

Po njegovim rečima, kao što je 11. septembar označio promjenu paradigme u SAD i svetu, tako će za digitalne platforme u demokratiji biti označeno vrijeme prije i poslije 8. januara 2021. godine kada je Tviter trajno ukinuo nalog Donalda Trampa dva dana poslije upada njegovih pristalica u Kapitol, rekao je Breton.

Fejsbuk i drugi servisi kao što su Snapčat i Tvič su 7. januara takođe blokirali profil Donalda Trampa na neodređeno vrijeme.

Taj datum će ostati kao priznanje platformi za njihovu uredničku odgovornost za sadržaje koje šire, rekao je Breton i nazvao to svojevrsnim 11. septembrom za sajber prostor.

"Ta reakcija internet platformi bez presedana kao odgovor na napade na simbol američke demokratije ipak izaziva zbunjenost: zašto nisu ranije uspjele da blokiraju 'lažne vijesti' i govore mržnje koji su doveli do napada prošle srijede", napisao je Breton.

"Bez obzira da li je relevantna ili ne, da li može odluku o cenzurisanju jednog aktuelnog predsjednika donositi neka firma bez legitimne i demokratske kontrole", pitao se evropski komesar.

Breton koji je sredinom decembra predstavio evropske predloge zakona o digitalnim servisima i digitalnim tržištima u nastojanju da se reguliše djelovanje digitalnih giganata optuženih da zlopotrebljavaju svoju moć, smatra da događaji sa blokiranjem američkog presjednika ukazuju da više ne može da se ostane skrštenih ruku i da se samo uzda u dobru namjeru platformi.

"Treba da odredimo pravila igre i organizujemo sajber prostor sa jasno definisanim pravima, obavezama i garancijama", rekao je on i dodao da bi bilo u interesu Evropske unije i nove američke administracije da ujedine snage kao saveznici slobodnog svijeta.