bogati proteinima

Agencija EU tvrdi da su crvi bezbjedni za jelo

Agencija UN za hranu i poljoprivrednu navela je da su insekti jestivi jer imaju malo masti, mnogo proteina i da su dobri za ishranu ljudi, kućnih ljubimaca i stoku, a pomažu u ishranih izgladnjelih

4091 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Hvaljeni mediteranski način ishrane i francuski "bon gu" (bon gout - dobar ukus) dobili su konkurenciju, jer je Evropska agencija za bezbjednost hrane saopštila da su crvi bezbjedni za jelo.

Agencija sa sjedištem u italijanskom gradu Parma saopštila je danas da je naučno potvrđeno da su osušeni žuti crvi bezbjedni za jelo - cijeli ili u obliku praha. Dodaje se da su crvi bogati proteinima i mogu da budu sastojak za druga jela.

Navodi se da se mogu javiti neke alergijske reakcije u zavinosti od vrsta hrane koja se daje stenicama, zvanično poznate kao Tenebrio molitor larva.

Ali se u cjelini zaključuje da je ta nova vrsta hrane bezbjedna u skladu sa predloženom upotrebom.

UN su 2013. godine saopštile nešto slično. Agencija UN za hranu i poljoprivrednu navela je da su insekti jestivi jer imaju malo masti, mnogo proteina i da su dobri za ishranu ljudi, kućnih ljubimaca i stoku, a pomažu u ishranih izgladnjelih.

Preporučujemo za Vas