Nema jasnog favorita

Stranka Angele Merkel bira novog čelnika

Ta će se osoba ili kandidiovati za kancelara na njemačkim izborima 26. septembra ili će imati glavnu riječ u tome ko se kandiduje. Trenutna čelnica Anegret Kramp-Karenbauer najavila je ostavku prošlog februara nakon što nije nametnula svoj autoritet

2629 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: Rojters
Merkel, Foto: Rojters

Stranka desnog centra kancelarke Angele Merkel ovog vikenda bira novog čelnika, što je odluka koja će pomoći njemačkim glasačima da izaberu nasljednicu Merkel na čelu najveće ekonomije Evropske unije nakon njene 16-godišnje vladavine.

Merkel, koja danas ima 66 godina, upravlja Njemačkom i Evropom kroz niz kriza otkako je preuzela dužnost 2005.

No, prije više od dvije godine rekla je da neće tražiti peti mandat kancelara. Sada njena stranka Demohrišćanska unija (CDU) traži svog drugog novog čelnika otkako je napustila tu ulogu 2018.

Ta će se osoba ili kandidiovati za kancelara na njemačkim izborima 26. septembra ili će imati glavnu riječ u tome ko se kandiduje.

Trenutna čelnica Anegret Kramp-Karenbauer najavila je ostavku prošlog februara nakon što nije nametnula svoj autoritet stranci.

Pandemija koronavirusa više je puta odgađala odluku o nasljedniku. Na kraju je CDU odlučio održati online konvenciju ovog vikenda.

Izaslanici najjače njemačke stranke mogu u subotu birati između tri glavna kandidata koji se, barem stilom, znatno razlikuju.

Nema jasnog favorita, piše AP.

Fridrih Merc (65) označio bi prekid ere Merkel. Stranka je dominirala središnjim dijelom zemlje, okončala je vojnu obavezu, omogućila, ako ne i prihvatanje istopolnih brakova, te između ostalog omogućila velik broj migranata.

Merc ima tradicionalnije konzervativnu i poslovnu sliku, a nedavno je u časopisu Der Spiegel napisao da "CDU mora, htjeli to ili ne, izaći iz sjenke Angele Merkel".

Merc je rekao da želi dati "politički dom" razočaranim konzervativcima, ali neće se pomaći "ni milimetar" prema krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku.

Ovo je druga Mercova kandidatura za vođstvo stranke nakon što je prošli put tijesno izgubio od Kramp-Karenbauer, koja se smatra preferiranim kandidatom Merkel.

Vodio je skupinu desnog centra u parlamentu od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel izgurala s te pozicije, a 2009. napustio je parlament - kasnije se bavio advokaturom i bio na čelu nadzornog odbora njemačke filijale upravitelja ulaganja BlackRock.

Merc je svoju deceniju izvan politike nastojao prikazati kao snagu, ali mu nedostaje iskustvo u vladi.

Armin Lašet, guverner najmnogoljudnije njemačke države, Sjeverne Rajne-Vestfalije, to nudi, piše AP.

Lašet (59) je liberalnija ličnost, izabran je za guvernera 2017. godine u tradicionalnom uporištu lijevog centra i smatra se vjerovatnim da će nastaviti centristički pristup Merkel.

U raspravi među kandidatima prošle nedjelje, rekao je: "Ono što donosim je iskustvo u vladi, vođstvo velike države, uravnoteženje različitih interesa i - to možda ne škodi čelniku CDU-a - pobjedu na izborima".

Treći kandidat, Norbert Retgen, izgubio je državne izbore 2012. u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Merkel ga je nakon toga otpustila kao njemačkog ministra za zaštitu životne sredine. Retgen (55) kaže da je mnogo naučio iz tog iskustva. Proglasio se kandidatom za "moderni centar" koji naglašava probleme poput borbe protiv klimatskih promjena.

Retgena, koji je sada predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove, dugo su smatrali autsajderom, no istraživanja su pokazala da je stekao prednost među pristašama CDU-a. Prošle sedmice je sugerisao da će biti zanimljiva alternativa navijačima i Merca i Lašeta.

"Nisam ni u jednom taboru", rekao je. "Zalažem se za sve i mislim da će oni koji ne glasaju za mene moći živjeti sa mnom i prihvatit će me ako budem izabran."

Čelnika CDU-a izabraće 1.001 delegat. Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu, slijedi drugi krug. Prema njemačkom zakonu, rezultat mora biti potvrđen glasanjem putem pošte, čiji se rezultati očekuju 22. januara.

Plan je da na tom glasanju bude samo subotnji pobjednički kandidat.

Jedinstvo je "glavni prioritet za sve", rekao je odlazeća čelnica Kramp-Karenbauer za novinsku agenciju DPA.

"I to je takođe moj veliki zahtjev stranci."

Preporučujemo za Vas