Brisel: Uhapšeno 116 osoba poslije protesta zbog smrti mladića afričkog porekla nakon hapšenja

Policija je saopštila da je grupa demonstranata, između 50 do sto ljudi, ostala na ulici i izazvala incidente i sukobe sa policijom u kojima je povrijeđeno nekoliko policajaca

3128 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Brisela, Foto: AP/Francisco Seco
Detalj iz Brisela, Foto: AP/Francisco Seco

Policija u Briselu uhapsila je 116 osoba poslije protesta zbog smrti mladića afričkog porijekla koje je umro u pritvoru poslije nasilnog hapšenja.

Policija je saopštila da je u centru Brisela došlo do nasilja poslije jučerašnjih mirnih protesta oko 500 demonstranata od kojih su neki nosili oblježija "Crni životi su važni".

Policija je saopštila da je grupa demonstranata, između 50 do sto ljudi, ostala na ulici i izazvala incidente i sukobe sa policijom u kojima je povrijeđeno nekoliko policajaca.

Prema policijskom saopštenju, demonstranti su palili vatru, bacali predmete na policajce i oštetili nekoliko policijskih vozila i razbili prozor i vrata na policijskoj stanici.

Među 116 uhapšenih je 30 maloljetnika, a jednog demonstranta je zbrinula hitna pomoć, saopštila je policija.

"Pravda mora pred sud da izvede one koji su rušili i povrijedili pet policajaca, uključujući policajku koja je hospitalizovana", rekao je danas šef savezne policije Mark De Mesmaeker za televiziju RTBF.

On je rekao da treba pažljivo postupati u tom slučaju kao i u vezi tragične smrti Ibrahima.

Belgijsko tužilaštvo zatražilo je da se imenuje istražni sudija, posle smrti 23-godišnjeg Crnca koga su vlasti identifikovale samo kao I.B.

Tužilaštvo je saopštilo da je on uhapšen 9. januara nakon što je navodno pokušao da pobjegne od policije koja je legitimisala okupljene u centru grada uprkos ograničenjima zbog KOVID-19.

Odveden je u policijsku stanicu gdje se onesvijestio, a zatim prebačen u bolnicu, gdje je proglašen mrtvim, saopštila je kancelarija.

Tužilaštvo je saopštilo da belgijski "Komitet P", nezavisno tijelo koje nadgleda policijske službe, otvorilo istragu a naložena je i obdukcija i toksikološki testovi.

Belgijski mediji su preneli da je muškarac telefonom snimao policiju u subotu kada su policajci odlučili da izvrše provjeru lične karte nad njim.

Tužilaštvo je saopštilo da je zaplijenilo snimke sa video-nadzora iz policijske stanice i sa mjesta hapšenja.

Bonus video: