Ostao uz kancelarku i tokom snažnih kritika

Armin Lašet novi šef njemačkih Demohrišćana

Lašet je sa 521 prema 466 glasova na onlajn kongresu pobijedio Fridriha Merca

6045 pregleda 47 reakcija 3 komentar(a)
Lašet, Foto: Reuters
Lašet, Foto: Reuters

Delegati CDU izabrali su premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije Armina Lašeta za predsjednika najjače njemačke stranke. Lašet važi za umjerenog kandidata bliskog kancelarki Angeli Merkel. Ali, pitanje je da li će biti kandidat za kancelara.

Lašet je u drugom krugu glasanja dobio 521 glas, dok je drugi takmac Fridrih Merc ostao na 466 glasova.

Prethodno u prvom krugu nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu. Merc je dobio 385 glasova, Lašet 380, a Norbert Retgen 224.

Na virtuelnom partijskom kongresu je učestvovao 1.001 delegat Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Zbog pravnih formalnosti, delegati će glasove morati da kovertiraju i pošalju poštom. Zvanično će tako Lašet biti izabran sljedeće subote (22. januar).

Nakon izbora je Lašet rekao da je „svjestan odgovornosti“ i da je pred strankom izazovna godina koju valja završiti izbornom pobjedom.

Privržen kancelarki

Lašet (59) je premijer najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije i od 2012. jedan u petoro potpredsjednika CDU. Broji se u privržene saradnike Angele Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer koja sada odlazi sa čela stranke poslije samo dvije godine.

Ostao je uz kancelarku i tokom snažnih kritika na njen račun zbog izbjegličke politike. Ta dešavanja su u igru i vratila Fridriha Merca, starog konzervativca iz ere Helmuta Kola, koji je oko sebe okupio nezadovoljnike u CDU. No Merc je po drugi put, istina tijesno, izgubio stranačke izbore.

Armin Lašet je rođen u Ahenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. bio poslanik u Bundestagu, Evropskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.

U trci za šefa Demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana (40). Ministar je tokom pandemije postao jedan od najpopularnijih političara Njemačke, pa se špekuliše da možda cilja da bude kandidat za kancelara – do sada je ta privilegija uvijek pripadala onome ko vodi stranku.

Turbulencije još traju

Sada je nervoza u CDU veća jer dugogodišnja neprikosnovena šefica partije i vlade Angela Merkel ide u penziju, poslije četiri mandata na funkciji kancelarke. Stranka bi tek na proljeće trebalo da odluči ko će ih predvoditi u izbornu borbu u septembru.

Među biračima se najbolje kotira čovjek koji uopšte nije član CDU: bavarski premijer Markus Zeder. On je šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije, pokrajinske stranke koja tradicionalno čini neraskidivu koaliciju sa CDU.

Ko god da bude kandidat ove opcije, imaće sve šanse da postane idući kancelar. Tokom pandemijske krize je popularnost CDU porasla, i posljednje ankete ih vide na 36-37 odsto, što je dvostruko više od Zelenih kao druge najjače stranke. Ako tako ostane, i matematički će biti nemoguća vlada bez CDU.

Naredni mjeseci će pokazati da li je Lašet spreman da nekom drugom prepusti kancelarsku kandidaturu. Kako god da odluči, to neće proći bez borbe. Turbulencije među Demohrišćanima još nisu gotove.