Ndrangeta, moćna mafija koja je ušla u knjige: Na suđenju se očekuje kršenje "omerte"

Američki diplomatski izvori procjenjuju da njeni prihodi od trgovine drogom, iznude i pranja novca čine najmanje 3% bruto proizvoda Italije

22753 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
SA suđenja, Foto: Reuters
SA suđenja, Foto: Reuters

Stotine osumnjičenih kriminalaca suočiće se sa pravdom na najvećem suđenju za organizovani kriminal u Italiji u posljednjih 35 godina, piše Radio televizija Srbije (RTS).

Očekuje se da će saslušanja otkriti kako radi jedan od najtajnijih i najmoćnijih italijanskih mafijaških lanaca organizovanog kriminala, neobičnog imena - Ndrangeta.

Kako je nastala, čime se bavi i zašto je ušla u knjige?

Ndrangeta je mafijaška kriminalna organizacija sa juga Italije, koja se od pedesetih godina proširila na sjever zemlje i po svijetu i početkom 21 vijeka postala najmoćnija organizacija tog tipa, piše RTS.

Američki diplomatski izvori procjenjuju da njeni prihodi od trgovine drogom, iznude i pranja novca čine najmanje 3% bruto proizvoda Italije.

Zbog kriminalnih aktvnosti, počelo je masovno suđenje ovoj organizaciji, koje obuhvata 355 optuženih, 400 advokata i više od 900 svjedoka tužilaštva.

Suđenje se održava u gradu Lemecija Terme, u Kalabriji, koja je među najsiromašnijim oblastima u Italiji i koju kontroliše Ndrangeta, navodi RTS.

Suđenje vođi najpoznatiji italijanski antimafijaški tužilac Nikola Grateri, koji živi pod policijskom pratnjom više od tri decenije.

Od 58 državnih svjedoka očekuje se da razotkriju kriminalne aktivnosti najuticajnije porodice klana Mankuso i da se prekrši kodeks ćutanja, odnosno "omerta", navodi RTS.

Klan se optužuje za pritisak na političare, pranje novca preko nekretnina, šverc droge, pa čak i za posedovanje privatnih vojnih snaga kojima su okupirali grad Vibo Valenciju, kaže Enco Ćikonte, bivši član italijanskog parlamenta i profesor istorije italijanske mafije na univerzitetu Pavija u Italiji.

Većina optuženih uhapšena je tokom serije međunarodnih racija u 2019, u Italiji, Švajcarskoj, Bugarskoj i Njemačkoj, i to zbog trgovine drogom, iznude, zelenašenja, otkrivanje službenih tajni, zloupotrebe položaja, udruživanja mafije, ubistava i pokušaja ubistava, posedovanja ukradene robe i pranja novca, piše u tekstu RTS.

Pripadnici Ndrangete ušli su i u beletristiku. O njima je pisao Gijom Miso u romanu „Djevojka i noć".

Prvo masovno suđenje održano je od 1986. do 1987. i to sicilijanskoj mafiji, kada je osuđeno 338 osoba. Zbog toga su kasnije stradali tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselina.

Ovakva suđenja obično su kontroverzna tema u Italiji, s obzirom na potrebu da se svakom osumnjičenom pruži pošteno saslušanje.

Konačnu riječ o svim presudama daje Vrhovni kasacioni sud u Rimu.

Uobičajeno krivično suđenje u Italiji traje oko šest godina, zaključuje se u tekstu RTS.

Bonus video: