Navaljni uhapšen po dolasku u Rusiju, portparolka: Ne znamo šta je sa njim i gdje su ga odveli

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos prijetnji zatvorskom kaznom

54584 pregleda 74 reakcija 26 komentar(a)
Navaljni po dolasku u Moskvu, Foto: Reuters
Navaljni po dolasku u Moskvu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2021. 20:04h

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija saopštio je da će se opozicionar Aleksej Navaljni, koji je danas pri povratku iz Njemačke uhapšen na aerodromu Šeremetjevo, nalaziti u zatvoru do naredne odluke suda.

Ta služba je saopštila da je za Navaljnim od 29. decembra 2020. godine raspisana potjernica zbog "višekratnih kršenja pravila" dok je bio pod uslovnom kaznom.

"Dalju mjeru opredijeliće sud, a do tada će biti u zatvoru", navodi se u saopštenju.

Porparolka Navaljnog, Kira Jarmiš navela je na Tviteru da Navaljnom pri hapšenju na pasoškoj kontroli nije saopšten razlog, te da ni njegovoj supruzi Juliji i njegovom advokatu nije bilo dozvoljeno da pođu sa njim.

"Šta se sa njim dešava, i gdje su ga odveli, mi ne znamo", navela je ona.

Protivnik Kremlja boravio je u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru.

Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Navaljni je optužio predsjednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo.

Kremlj je odbacio te optužbe.

"Ne samo da je istina na mojoj strani već i sud, ničeg se ne bojim..."

Navaljni je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo rekao da je ovo najbolji dan u njegovom životu za posljednjih pet mjeseci.

"Ja sam potpuno srećan što sam doletio. Sada ću izaći i poći kući jer sam potpuno u pravu da su sva krivična djela protiv mene izmišljena. Ne samo da je istina na mojoj strani već i sud. Ničeg se ne bojim i vas pozivam da se ničeg ne bojite", rekao je Navaljni novinarima pred pasoškom kontrolom uoči hapšenja.

Avion sa Navaljnim sletio je na aerodrom Šeremetjevo umjesto na aerodrom Vnukovo, gdje je policija prethodno uhapsila nekoliko saradnika i saveznika protivnika Kremlja koji su se okupili da ga dočekaju.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos prijetnji zatvorskom kaznom.

Avion preusmjeren na drugi aerodrom

Avion sa liderom ruske opozicije Aleksejem Navaljnim preusmjeren je ranije danas na drugi moskovski aerodrom Šeremetjevo i nije sletio na aerodrom Vnukovo kako je prvobitno trebalo.

Navaljni sa suprugom Julijom u avionu
Navaljni sa suprugom Julijom u avionufoto: Reuters

Prema navodima novinara Frans presa koji su avionu, pilot aviona koji leti iz Berlina, prvo je najavio kašnjenje od 30 minuta zbog "tehničkih problema", a potom je javio putnicima da je avion preusmjeren na moskovski aerodrom Šeremetjevo.

Prethodno je nekoliko saveznika Navaljnog uhapšeno na moskovskom aerodromu gdje su se okupili da ga dočekaju, izjavio je jedan od saradnika Navaljnog.

"Uhapšeni su Ljubog Sobol, Ruslan Čavedinov, saradnici Ilija Pahomov i Konstantin Kotov, advokat Aleksej Molokojedov i direktorka kampanje Anastasija Kadetova", naveo je na Tviteru jedan od saradnika Navaljnog Ivan Ždanov.

Opozicioni list Novaja Gazeta prenio je da je uhapšen novinar lista na moskovskom aerodromu Vnukovo, gdje tokom večeri treba da sleti avion sa Navaljnim.

Prema pisanju MBKh Media, na aerodromu je uhapšeno oko deset osoba.

Ruske vlasti su ranije pozvale građane da ne učestvuju na "nedozvoljenom javnom okupljanju" na aerodromu, gdje se trenutno nalazi oko 200 pristalica Navaljnog kao i policijske snage za rasturanje demonstracija.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos prijetnji zatvorskom kaznom.

Avion sa Navaljnim i njegovom suprugom Julijom poletio je oko 15.00 sa berlinskog aerodroma.

Protivnik Kremlja boravio je u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru.

Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka. Ruska zatvorska služba saopštila je nedavno da namjerava da uhapsi Navaljnog ako se vrati u Rusiju jer nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine. Navaljni je nekoliko nedjelja bio u komi, a od kada se oporavio, optužio je u nekoliko navrata predsjednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

Navaljni pred polazak: Veoma sam srećan

Najveći protivnik Kremlja Aleksej Navaljni odletio je ranije danas iz Njemačke za Rusiju gdje mu prijeti hapšenje.

Navaljni je u srijedu objavio da će se danas vratiti u Rusiju, a po ulasku u avion rekao je da je "veoma srećan".

On večeras treba da sleti na moskovski aerodrom Vnukovo, gdje su povećane mjere bezbjednosti.

Vodeći ruski opozicionar je u Njemačkoj liječen od trovanja u avgustu nervnim agensom, za koje on optužuje Kremlj.

Moskva uporno negira da je umiješana u trovanje Navaljnog.

Ruske vlasti su krajem decembra dale Navaljnom 24 sata da se javi službi za zatvorske kazne u skladu s uslovnom kaznom zatvora koja mu je izrečena nakon što je 2014. godine osuđen za pronevjeru i pranje novca.

Navaljni te optužbe odbacuje kao politički motivisane, a Evropski sud za ljudska prava presudio je da je nezakonito osuđen.

Pošto se Navaljni nije javio u predviđenom roku, vlasti su u četvrtak izdale nalog za hapšenje.

Aerodrom Vnukovo je nedavno saopštio da novinari ne mogu da pristupe terminalu zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će brojne pristalice Navaljnog pokušati da se okupe na terminalu kako bi ga dočekale ako ne bude uhapšen prilikom carinske kontrole.

Nezavisni list Novaja gazeta javio je da je nekoliko pristalica Navaljnog u Sankt Peterburgu sinoć i jutros izvedeno iz vozova za Moskvu ili spriječeno da se ukrca na letove ka glavnom gradu.

Navaljni je pao u komu tokom leta iz Sibira ka Moskvi 20. avgusta.

Avion je zbog toga prinudno sletio, a Navaljni je dva dana kasnije prebačen iz sibirske bolnice u Berlin.

Laboratorije u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu "novičok", razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti su insistirale da doktori koji su liječili Navaljnog prije nego što je prebačen u Berlin nisu našli tragove otrova i tražili su od njemačkih zvaničnika da iznesu dokaz da je otrovan.

Vlasti su odbile da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza da je Navaljni otrovan.

Navaljni je u decembru objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obavještajne službe FSB koji ga je navodno otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Opozicionar se predstavio kao bezbjednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podijeli detalje o operaciji trovanja.

Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umiješan "u obradu" donjeg veša Navaljnog "kako ne bi bilo tragova" trovanja.

Ruska obavještajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

Bonus video: