Hapšenje ruskog opozicionara: "Kremlj pokazao da se plaši Navaljnog"

Navaljni je kazao da su svi krivični slučajevi protiv njega iskonstruisani, dodajući da je pravda na njegovoj strani

21711 pregleda 23 reakcija 11 komentar(a)
Navaljni se oprašta sa suprugom Julijom prije hapšenja, Foto: Beta/AP
Navaljni se oprašta sa suprugom Julijom prije hapšenja, Foto: Beta/AP

Ruska policija uhapsila je juče na aerpodromu u Moskvi kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog odmah po njegovom dolasku u Rusiju iz Njemačke, prvi put od kako je otrovan prošlog ljeta.

Postupak ruskih vlasti, u kojem bi Navaljni mogao biti osuđen na tri i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode, izazvaće kritike zapada, ocjenjuje Rojters.

Policija je uhapsila Navaljnog odmah nakon iskrcavanja iz aviona, koji je prvobitno trebalo da sleti na moskvovski aerodrom “Vnukovo”, gdje su ga čekale stotine pristalica.

Vlasti su međutim u posljednjem trenutku zatvorile taj aerodrom, a avion u kojem se nalazio Navaljni je skrenut na aerodrom “Šeremetjevo” gdje nije bilo predstavnika medija.

Portprolka Navaljnog Kira Jarmiš kazala je da se Kremlj plaši Navaljnog i velikog broja ljudi koji su željeli da ga dočekaju na aerodromu.

„Donedavno, bilo je nezamislivo da se vlasti tako plaše. Ali, ovo je potvrda“, objavila je ona na Tviteru.

Navaljni je od sitnog huligana za Kremlj postao neprijatelj kojeg treba poniziti, zgaziti i kazniti, objavila je na Telegramu Tatjana Stanovaja šefica političke analitičke firme R. Politik

Nakon slijetanja u Rusiju, Navaljni i njegova supruga Julija su izašli iz aviona i ušli u aerodromski autobus i sa ostalim putnicima se uputili ka zgradi terminala.

On je kazao da je „veoma srećan što se vratio“, dodajući: „Ovo je najbolji dan u prošlih pet mjeseci“.

Kazao je da su svi krivični slučajevi protiv njega iskonstruisani, dodajući da je pravda na njegovoj strani.

Policajci su sačekali Navaljnog kod pasoške kontrole i priveli ga.

Navaljni je poljubio suprugu i otišao za policajcima.

Njegova supruga, portparolka i advokat su ušli u Rusiju, prenio je Rojters.

Ruska zatvorska služba (FSIN) je u saopštenju navela da je Navaljni priveden zbog navodnog kršenja uslovne slobode i da će biti u pritvoru do sudskog saslušanja kasnije ovog mjeseca, kada će biti odlučeno da li će uslovna kazna biti preinačena u tri i po godine zatvora.

Stotine njegovih pristalica su prkosile zabrani protesta na aerodromu i okupile se kako bi dočekale 44-godišnjeg disidenta.

Ubrzo nakon slijetanja njegovog aviona policija je uhapsila desetine demonstranata, a „Gardijan“ navodi da su neki od njih prilikom hapšenja uzvikivali „fašisti“.

Hapšenja pristalica Navaljnog na aerodromu “Vnukovo” u Moskvi
Hapšenja pristalica Navaljnog na aerodromu “Vnukovo” u Moskvifoto: Beta/AP

OVD-Info, posmatračka grupa, objavila je da je policija uhapsila 53 osobe u Moskvi i pet u Sankt Peterburgu.

Iz kabineta tužioca u Moskvi saopšteno je da masovni doček Navaljnog bio nezakonit jer organizatori nijesu tražili dozvolu vlasti za okupljanje.

Uoči hapšenja, Navaljni je bio dobro raspoložen a novinarima koji su iz Berlina letjeli sa njim kazao je: „Ne plašim se“.

Rekao je da je „izuzetno srećan“ što se vraća u Rusiju nakon što je skoro pet mjeseci proveo oporavljajujući se u Njemačkoj. Rekao je da ga više brine hladno vrijeme nego vlasti.

„Šta mi se to loše može desiti u Rusiji“, kazao je.

„Imam svako pravo da se vratim“.

Ruske vlasti su u više navrata zaprijetile da će uhapsiti Navaljnog, u očiglednom naporu da ga spriječe da se vrati u zemlju.

Dok se oporavljao u Berlinu, Navaljni je učestvovao u istrazi koju je sproveo portal Belingket o pokušaju njegovog ubistva, koja je pokazala da ga je tim ubica ruske službe FSB godinama pratio.

Navaljni je lično dobio priznanje jednog člana operacije koja se smatra krajnje ponižavajućom za agenciju i Vladimira Putina, bivšeg KGB agenta i nekadašnjeg šefa FSB.

Putin i ruske vlasti, koje Navaljnog nazivaju „berlinski pacijent“, odbacili su istragu Belingketa kao „izmišljotinu“.

Putinovi saveznici ističu da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je ruski lider mnogo popularniji od Navaljnog, za kojeg kažu da je više bloger nego političar.

Nakon istrage Belingketa ruski istražitelji su pojačali pritisak na Navaljnog, koji je izgradio političku i istraživačku operaciju protiv Putina i njemu bliskih ljudi.

Navaljni je objasnio odluku da se vrati u Rusiju, rekavši da „to nikada nije dovodio u pitanje“.

„Preživio sam“, kazao je on na snimku koji je na Instagramu pogledalo preko 1,9 miliona ljudi.

„A sada Putin, koji je izdao naređenje za moje ubistvo, vrišti iz bukera i naređuje slugama da učine sve kako bi me spriječili. Njegove sluge reaguju kao i obično: izmišljaju nove krivične slučajeve protiv mene“.

Ruske bezbjednosne snage su u više navrata otvarale krivične istrage protiv Navaljnog tokom protekle decenije zbog čega je on veliki dio vremena provodio u sudnicama i kućnom pritvoru.

Njegov brat Oleg je takođe odslužio kaznu od tri i po godine zatvora u istom slučaju pronevjere za koji je Navaljni osuđen na uslovnu kaznu.

On tvrdi da se radi o političkom progonu. Vlasti su do sada izbjegavale da osude Navaljnog na dugu zatvorsku kaznu, vjerovatno kako bi izbjegle proteste, navodi „Gardijan“.

Mišel traži hitno oslobađanje Navaljnog

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je juče na hitno oslobađanje Navaljnog nakon njegovog hapšenja u Rusiji.

„Hapšenje Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu je neprihvatljivo“, objavio je Mišel na Tviteru.

„Pozivam ruske vlasti da ga hitno oslobode“.

Članice Evropske unije Litvanija, Letonija i Estonija pozvale su na „uvođenje restriktivnih mjera“ protiv Rusije zbog hapšenja Navaljnog.

„Pozivamo Rusiju da hitno oslobodi Navaljnog i privede odgovorne za pokušaj njegovog ubistva“, saopštilo je ministarstvo inostranih poslova Litvanije. U saopštenju se dodaje da je hapšenje Navaljnog kršenje principa osnovnih ljudskih prava.

„Pametni“ režim bi ignorisao povratak disidenta

Govoreći za jednu nezavisnu televiziju, opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza kazao je da bi „pametni“ režim ignorisao povratak Navaljnog.

On je kazao da Putinov režim „nije pametan“ i da se očajnički trudio da Navaljni ostane u egzilu.

Kara-Murza je uporedio Putinovo ponašanje sa ponašanjem Jurija Andropova, lidera sovjetskog politibiroa i šefa KGB-a.

Andropov je glasne kritičare deportovao na zapad, uključujući i pisca Aleksandra Solženjicina i aktivistu za ljudska prava Vladimira Bukovskog.

Navaljni je u pravu što se vratio u Rusiju uprkos tome što je znao da može biti uhapšen, kazao je Kara-Murza.

On je dodao: „Ruski političar možete biti samo iz Rusije. U suprotnom gubite na važnosti“.

Bonus video: