"vezana ustavom i međunarodnim obavezama"

Mas: Rusija da odmah oslobodi Navaljnog

On je rekao da je "ozbiljan napad trovanjem" izvršen nad Navaljnim na ruskom tlu i da Njemaćka poziva Moskvu da sprovede detaljnu istragu o tom napadu i da izvede odgovorne pred sud

4215 pregleda 15 komentar(a)
Navaljni sa suprugom juče na aerodromu Šeremetjevo, Foto: Reuters
Navaljni sa suprugom juče na aerodromu Šeremetjevo, Foto: Reuters

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Rusiju da "odmah oslobodi" opozicionara Alekseja Navaljnog uhapšenog čim je avionom stigao u Moskvu iz Njemačke.

Navaljni, koji se oporavio poslije pretpostavljenog trovanja u avgustu, "donio je svjesno odluku da se vrati u Rusiju koju smatra svojom ličnom i političkom domovinom" i to što su ga ruske vlasti uhapsile odmah po dolasku je "potpuno neshvatljivo", rekao je Mas.

Ruska policija privela je sinoć Navaljnog na aeorodromu Šeremetjevo dok se spremao da prođe pasošku kontrolu.

Mas je ukazao da je Rusija vezana sopstvenim ustavom i međunarodnim obavezama o vladavini prava i zaštiti građanskih prava, dodajući da ti principi treba takođe da budu primijenjeni s Navaljnim koji treba "odmah da bude oslobođen".

On je rekao da je "ozbiljan napad trovanjem" izvršen nad Navaljnim na ruskom tlu i da Njemaćka poziva Moskvu da sprovede detaljnu istragu o tom napadu i da izvede odgovorne pred sud.

Hapšenje Navaljnog osudili su sinoć i zvaničnici EU, kao i odlazeći državni sekretar SAD Majk Pompeo i budući savjetnik za nacionalnu bezbjednost izabranog predsjednika Džoa Bajdena, Džejk Salivan.

Ruski Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je saopštio da je za Navaljnim 29. decembra 2020. godine raspisana potjernica zbog "višekratnih kršenja pravila" dok je bio pod uslovnom kaznom i da će biti u zatvoru do naredne odluke suda.

Navaljni je odlučio da se vrati u Rusiju uprkos prijetnji zatvorskom kaznom.

Protivnik Kremlja boravio je u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo u Sibiru.

Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Navaljni je optužio predsjednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo.

Kremlj je odbacio te optužbe.

Preporučujemo za Vas