Predsjednica EK: Poslije duge četiri godine, Evropa ima prijatelja u Bijeloj kući

Fon der Lajen je podvukla da se ne može ignorisati činjenica da su milioni Amerikanaca glasali za odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, te da su se pobunili u njegovo ime

3274 pregleda 3 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Uoči inauguracije novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, predsjednik Evropskog Savjeta, Šarl Mišel i predsjednica Evropske Komisije, Ursula fon der Lajen su ocijenili da će ponovo imati prijatelja u američkoj prijestonici.

Predsjednica EK, Ursula fon der Lajen je ocijenila da će ceremonija inauguracije biti demonstracija otpornosti američke demokratije“, te da poslije duge četiri godine, “Evropa ima prijatelja u Bijeloj kući.“

Osvrćući se na događaje u Vašingtonu 6. januara, kada je grupa protestanata nasilno ušla u Capitol Hill, Fon der Lajen je podvukla da se ne može ignorisati činjenica da su milioni Amerikanaca glasali za odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, te da su se pobunili u njegovo ime.

"Za nekoliko sati, Predsjednik Tramp može preći u istoriju, ali njegove pristalice ostaju. Više od 70 miliona Amerikanaca glasalo je za Trampa na izborima. Nekoliko stotina njih prije samo nekoliko dana upalo je u Capitol u Vašingtonu , srcu američke demokratije”, naglasila je predsjednica EK, upozorivši da je dokaz kako govor mržnje i lažne vijesti postanu stvarna opasnost za demokratiju.

Bonus video: