Evropski sud za ljudska prava: Rusija odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava poslije rata u Gruziji

Rusiju je Sud proglasio odgovornom i za sprečavanje povratka prislilno raseljenih etničkih Gruzina u otcijepljene regione poslije rata

6140 pregleda 3 komentar(a)
Moskva, Foto: Reuters
Moskva, Foto: Reuters

Evropski sud za ljudska prava je presudio da je Rusija odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava u otcijepljenim regionima Gruzije poslije rusko-gruzijskog rata 2008. godine.

Petodnevni rat u avgustu 2008. godine izbio je kada je vojska Gruzije neuspješno pokušala da povrati kontrolu nad otcijepljenom republikom Južna Osetija, podržanom od Moskve, nakon čega je Rusija vojno intervenisala.

Rusija je poslije rata uspostavila vojne baze u Južnoj Osetiji, ali i u Abhaziji, drugoj otcijepljenoj gruzijskoj republici, i priznala ih za nezavisne države, dok ih najveći broj država i dalje smatra dijelom Gruzije.

Gruzija je pred Evropskim sudom za ljudska prava tužila Rusiju za kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i tokom i poslije rata.

Sud sa sjedištem u Strazburu usvojio je međutim samo tužbu za period poslije vojnog sukoba, presudivši da je Rusija imala efektivnu kontrolu nad otcijepljenim djelovima Gruzije poslije rata i da je odgovorna za loš tretman i mučenje gruzijskih ratnih zarobljenika, za proizvoljna pritvaranja i "nehuman i degradirajući" tretman 160 uhapšenih gruzijskih civila u avgustu 2008. godine.

Rusiju je Sud proglasio odgovornom i za sprečavanje povratka prislilno raseljenih etničkih Gruzina u otcijepljene regione poslije rata.

Sud je naredio Moskvi da sprovede istragu kršenja ljudskih prava tokom sukoba i poslije njih.

Najviši zvaničnici Gruzije ocijenili su da današnja presuda Suda predstavlja veliku pobjedu te zemlje.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili opisala je presudu kao "istorijsku, navodeći da je njena zemlja "prepoznata kao žrtva rata" iz 2008. godine.

Ministarstvo pravde Rusije izrazilo je neslaganje s nekim od zaključaka Suda kojima se Rusija okrivljuje za incidente u Južnoj Osetiji i Abhaziji, saopštivši da "direktno učešće ruske vojske u njima nikada nije dokazano".

Bonus video: