preliminarna ispitivanja pokazala

Džonson: Britanski soj virusa možda smrtonosniji

Za muškarce stare oko 60 godina, rizik od smrtnosti je 10 na 1.000 sa korona virusom, a to se penje na 13 do 14 na 1.000 zaraženih novim sojem virusa, rekao je naučni savjetnik britanske vlade Patrik Valens

3017 pregleda 1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski soj koronavirusa koji je zarazniji izgleda je povezan i sa većom stopom smrtnosti, rekao je danas premijer Velike Britanije Boris Džonson.

"Sada takođe izgleda da postoje dokazi da novi soj, koji je prvi put identifikovan u Londonu i na jugoistoku (Engleske) može biti povezan sa višim nivoom smrtnosti", rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Dauning stritu, prenosi agencija Frans pres.

Za muškarce stare oko 60 godina, rizik od smrtnosti je 10 na 1.000 sa korona virusom, a to se penje na 13 do 14 na 1.000 zaraženih novim sojem virusa, rekao je naučni savjetnik britanske vlade Patrik Valens.

Prema tome, izgleda da je novi soj oko 30 odsto smrtonosniji, ali naučnici kažu da su ispitivanja još u preliminarnoj fazi.

Valens je rekao da hoće da naglasi da postoji velika mjera neizvjesnosti oko tih brojeva, i da mora još da se radi na tome da se preciziraju, ali da je naravno zabrinjavajuće ako je ta varijanta pored toga što je zaraznija još i smrtonosnija.

U velikoj mjeri je uticaj ovog novog soja doveo do toga da je nacionalna zdravstvena služba pod tako velikim pritiskom, rekao je Džonson.

Studije su već pokazale da taj soj može lakše da se širi od drugih verzija virusa.

Britanski soj virusa se i dalje širi u svetu, i sada je zabeležen u najmanje 60 zemalja i teritorija.

Britanija je zaključala zemlju treći put u nastojanju da suzbije treći talas zaraze, koji se pripisuje ovom novom mnogo zaraznijem soju.

Pokrenuta je masovna kampanja vakcinacije, i 5,4 miliona ljudi dobilo je prvu dozu vakcine, od kojih je 400.000 vakcinisano u poslednja 24 časa, što je rekord.

Efekti zatvaranja su izgleda počeli da se osećaju jer pada broj zaraženih i stopa reprodukcije virusa, stopa R, je takodje u padu. Naučnici koji savetuju vladu procenjuju da je stopa R sada izmedju 0,8 i jedan, a prošle nedelje je bila izmedju 1,2 i 1,3.

Bolnice su, medjutim, i dalje pod velikim pritiskom. U svetlu tih elemenata vlada je ponovila savete Britancima da ostanu kod kuće što je moguće više.