protesti protiv oštrih mjera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa

Holandija: Sukob policije i demonstranata u Amsterdamu i Ajndhovenu

Policija je u Amsterdamu koristila vodeni top da rastjera učesnike neodobrenog protesta na velikom gradskom trgu okruženom muzejima

3976 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Amsredama, Foto: Reuters
Detalj iz Amsredama, Foto: Reuters

Holandska policija se danas u Amsterdamu i Ajndhovenu sukobila sa demonstrantima koji protestuju protiv oštrih mjera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa.

Policija je u Amsterdamu koristila vodeni top da rastjera učesnike neodobrenog protesta na velikom gradskom trgu okruženom muzejima.

Sukoba policije i demonstranata u centru Amsterdama bilo je i prije sedam dana.

U Ajndhovenu je policija uz vodeni top koristila i suzavac protiv stotina demonstranata među kojima su bile i pristalice antimigrantske grupe PEGIDA.

Policija Ajndhovena je navela da je uhapsila najmanje 30 osoba i upozorila građane da zbog sukoba izbjegavaju centar grada.

Za sada nema izvještaja o eventualnim povredama.

Sukobi u dva grada uslijedili su nakon noćašnjih nemira u primorskom selu Urk, 80 kilometara sjeveroistočno od Amsterdama.

Mladi koji su noćas u tom selu protestovali zbog uvođenja policijskog časa zapalili su centar za testiranje na koronavirus i gađali policiju raketama za vatromet.

Policija je jutros saopštila da je kaznila više od 3.600 ljudi širom zemlje zbog kršenja policijskog časa, uvedenog radi suzbijanja pandemije, i da je uhapsila 25 osoba ili iz istog razloga ili zbog nasilja.

Policijski čas od 21.00 do 4.30 noćas je prvi put bio na snazi u cijeloj Holandiji.

Preporučujemo za Vas