već se suočili sa kritikama da zaostaju za britanijom i SAD

EU: Izvoz vakcina van bloka samo uz odobrenje

Brisel tvrdi da AstraZeneka nije dala zadovoljavajuće objašnjenje za smanjenje doza namijenjenih bloku i optužuje farmaceutske kompanije za kršenje obaveza iz ugovora

9644 pregleda 0 komentar(a)
Transparentnost po pitanju izvoza: Stela Kirijakides:, Foto: Evropska unija
Transparentnost po pitanju izvoza: Stela Kirijakides:, Foto: Evropska unija

Evropska unija juče je zaprijetila da će ograničiti izvoz vakcina protiv koronavirusa državama izvan bloka, nakon što je optužila kompaniju AstraZeneka da nije dala zadovoljavajuće objašnjenje za drastično smanjenje količine doza koje će isporučiti članicama.

AstraZeneka ne čini dovoljno kako bi pokušala da riješi spor oko isporuka vakcina Evropskoj uniji, kazala je juče vodeća evropska zdravstvena zvaničnica dok se pojavila vijest da je ova farmaceutska kompanija suočena sa problemima snabdijevanja i u drugim djelovima svijeta.

U jasnom pokazatelju nezodovoljstva u EU - nakon što je kompanija Fajzer ranije ovog mjeseca takođe najavila privremeno usporavanje isporuka - komesarka za zdravstvo EU Stela Kirijakides predložila je da se farmaceutske kompanije primoraju da unaprijed registruju izvoz vakcina protiv kovida, kako bi blok mogao da prati njihove aktivnosti. „Želimo jasnoću kada su u pitanju transakcije i punu transparentnost po pitanju izvoza vakcina iz EU.

Ubuduće, sve kompanije koje proizvode vakcine protiv kovida 19 u EU moraće da unaprijed obavijeste ukoliko žele da izvoze trećim državama. Ovo se naravno ne odnosi na humanitarne isporuke. EU će preduzeti sve aktivnosti neophodne da bi zaštitila svoje građane i njihova prava“, kazala je Kirijakides, pokrećući mogućnost zabrane.

Njemački ministar zdravlja, Jens Špan, podržao je predlog komesarke. „Mi, kao EU, moramo biti u stanju da znamo kako se vakcine izvoze iz EU. Samo na taj način možemo znati da li su ugovori sa proizvođačima ispoštovani. Obaveza odobrenja za izvoz vakcina na nivou EU ima smisla“, kazao je Špan. AstraZeneka, koja je razvila svoju vakcinu u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, saopštila je EU u petak da neće moći da ispuni dogovorene ciljeve snabdijevanja do kraja marta.

Jedan zvaničnik EU, koji je bio uključen u pregovore kazao je da to znači smanjenje od 60 odsto na 31 milion doza, što je ogroman udarac za blok koji se već suočavao sa kritikama da zaostaje za SAD i Britanijom u kampanji vakcinacije.

Nakon neočekivanog saopštenja u petak, EU je zatražila od AstraZeneke da nađe fleksibilne načine da isporuči doze i pozvala kompaniju da objavi podatke o proizvodnji i distribuciji vakcina.

„Odgovori kompanije do sada nijesu bili zadovoljavajući“, kazala je Kirijakides nakon sastanka sa predstavnicima AstraZeneke.

Ranije juče, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je sa šefom AstraZeneke Paskalom Soriotom kako bi ga podsjetila na obaveze njegove firme.

Portparol AstraZeneke je kazao da je Soriot rekao Fon der Lajenovoj da kompanija čini sve kako bi što je prije moguće dostavile vakcine milionima Evropljana.

Međutim, Rojters piše da juče postalo jasno da je kompanija suočena sa problemima snabdijevanja na širem nivou.

Ministar zdravlja Australije Greg Hant kazao je novinarima da su ih iz AstraZeneke upozorili da će u martu isporučiti znatno manje zalihe od dogovorenog. Hant nije naveo više detalja.

Ministar zdravlja Tajlanda Anutin Čarnivakul kazao je da će AstraZeneka toj zemlji isporučiti 150 hiljada doza umjesto 200 hiljada kako je planirano, i daleko manje od milion doza koliko je ta zemlja prvobitno tražila.

Iz AstraZeneke nijesu željeli da komentarišu temu globalnog snabdijevanja. Jean zvaničnik EU kazao je za Rojters da je kompaniji AstraZeneka unaprijed uplaćeno 336 miliona eura kada je EU zaključila dogovor u avgustu za najmanje 300 miliona doza uz opciju od dodatnih 100 miliona - što je prvi ugovor koji je blok potpisao za kupovinu vakcina protiv kovida-19.

To je bilo nakon što su Sjedinjene Države u maju obezbijedile 300 miliona doza za 1,2 milijarde dolara, a Britanija, takođe u maju, obezbijedila 100 miliona doza za 84 miliona funti.

Prema ugovorima o kupovini unaprijed koji su postignuti tokom pandemije, EU uplaćuje novac kompanijama kako bi obezbijedila doze, a očekuje se da novac bude uglavnom upotrijebljen za proširenje proizvodnih kapaciteta.

„Početne količine će biti manje od prvobitno predviđenih usljed proizvodnih poteškoća na lokaciji unutar našeg evropskog lanca snabdijevanja“, navela je AstraZeneka u saopštenju od petka. Pomenuta lokacija je fabrika viralnih vektora u Belgiji kojom upravlja Novasep, partner AstraZeneke.

„Nespretno opravdanje da imaju poteškoće u lancu snabdijevanja u EU ali nigdje drugo ne drži vodu, budući da izgleda da nema problema dobiti vakcine iz Velike Britanije“, kazao je evropski poslanik Peter Lis. „AstraZeneka se ugovorom obavezala na proizvodnju od oktobra, a očigledno je da bez odlaganja isporučuju vakcine drugim djelovima, uključujući Britaniju“, kazao je Lis.

Velika Britanija je do sada dala preko 10 doza na 100 stanovnika, dok je prema podacima istraživačke kompanije Erfiniti, Evropska unija dala dvije doze na 100 stanovnika.

Ugovori EU sa proizvođačima vakcina su povjerljivi, ali jedan zvaničnik koji je učestvovao u pregovorima nije odbacio mogućnost kažnjavanja AstraZeneke, imajući u vidu kršenje obaveza iz ugovora. Rojtersov izvor, međutim, nije želio da elaborira šta bi izazvalo kazne. „Nijesmo još stigli do toga“, kazao je zvaničnik.

Italija uputila zvanično upozorenje Fajzeru

Italijanska vlada juče je poslala zvanično upozorenje kompaniji Fajzer pozivajući je da poštuje svoje obaveze iz ugovora o isporuci vakcina protiv kovida-19, saopšteno je juče.

Pismo će doprinijeti tenzijama između Evropske unije i američke farmaceutske kompanije koja je prošle nedjelje najavila privremeno usporavanje u isporukama bloku. „Kabinet državnog tužioca uputio je Fajzeru zvanično upozorenje da poštuje obaveze iz ugovora u vezi sa neuspjehom da isporuči doze vakcina“, navodi se u saopštenju italijanske vlade.