Konte i zvanično podnio ostavku

Predsjednik zatražio od Kontea da ostane da na premijerskoj funkciji u tehničkom svojstvu, dok se pregovori nastavljaju

2235 pregleda 2 komentar(a)
Konte, Foto: Reuters
Konte, Foto: Reuters

Italijanski premijer Đuzepe Konte podnio je ostavku, prenijeli su italijanski mediji i dodaju da je sada otvorena kriza vlade.

Konte je predao danas ostavku šefu države, otvorivši time put za formalne konsultacije o prevazilaženju političke krize, saopšteno je iz kancelarije predsjednika, kako prenosi Tanjug.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela počeće sjutra popodne konsultacije sa političkim liderima, navodi se u saopštenju i dodaje da je od Kontea zatraženo da ostane da na toj funkciji u tehničkom svojstvu, dok se pregovori nastavljaju, prenosi Rojters.

Konte je prošle nedjelje izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu paralementa, Senatu, pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podnijeli ostavke nezadovoljni vladinim rješavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Konteovi napori da u redove koalicije privuče centrističke i nezavisne senatore, kako bi se popunila praznina koju je ostavio Renci, nisu imali uspjeha, pa premijeru nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i zvanično otvori krizu vlade koja će mu dati više vremena da dođe do dogovora.

Ukoliko Matarela bude smatrao da bi Konte mogao da dobije potrebnu podršku za sastavljanje nove vlade, on će mu dati nekoliko dana da pokuša da finalizuje dogovor i sastavi novi kabinet.

Međutim, ako ne uspe, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koga smatra sposobnim da napravi koaliciju koja će funkciopnisati. U slučaju da sve opcije padnu u vodu, moraće da raspiše vanredne izbore, dvije godine prije roka.