Putinov saveznik: Zapad bi preko Navaljnog da destabilizuje Rusiju

Nikolaj Patrušev pozvao opozicionara da se suoči sa zakonom

3989 pregleda 4 komentar(a)
Putin juče na ceremoniji otvaranja puta između Moskve i Sankt Peterburga, Foto: Reuters
Putin juče na ceremoniji otvaranja puta između Moskve i Sankt Peterburga, Foto: Reuters

Zapad koristi Alekseja Navaljnog u pokušaju da destabilizuje Rusiju, rekao je juče istaknuti čvrstolinijaš i saveznik predsjednika Vladimira Putina. Nikolaj Patrušev, sekretar Savjeta bezbjednosti, rekao je da kritičar Kremlja mora snositi odgovornost zbog višestrukog kršenja zakona.

Navaljnom je prošle nedjelje određen pritvor od 30 dana nakon što se vratio iz Njemačke, gdje se liječio od trovanja nervnim agensom. On bi se mogao suočiti sa višegodišnjim zatvorom zbog kršenja uslovne slobode i drugih pravnih slučajeva za koje tvrdi da su namješteni.

Patrušev je pozvao Navaljnog da se suoči sa punom silom zakona. Po njegovim komentarima se, kako piše Rojters, može naslutiti kakvo je raspoloženje u ruskom bezbjednosnom establišmentu nakon što su desetine hiljada Navaljnijevih pristalica u subotu protestovale protiv njegovog zatvaranja.

“On (Navaljni), ta figura, više puta je grubo prekršio ruski zakon, upuštajući se u prevaru u vezi sa velikim iznosima (novca). I kao građanin Rusije on mora snositi odgovornost za svoju ilegalnu aktivnost u skladu sa zakonom”, rekao je Patrušev za portal “Argumenti i fakti”.

“Zapadu je potrebna ta figura da bi destabilizovao situaciju u Rusiji, za društvenu pometnju, štrajkove i nove Majdene”, rekao je Patrušev, u aluziji na revoluciji u Ukrajini 2014. u kojoj je zbačen proruski predsjednik.

Na pitanje o komentarima Patruševog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je na sudu da donese dalje odluke u slučaju opozicionog političara i da to nije pitanje za Kremlj.

Saslušanje Navaljnog pred sudom zakazano je za 2. februar. Sud će njegovu žalbu na pritvor razmotriti u četvrtak, uoči novog protesta opozicije planiranog za vikend, rekao je juče Navaljnijev saradnik Leonid Volkov.

Policija je u subotu privela više od 3.700 osoba na protestima sa kojih je Kremlju upućen poziv da oslobode Navaljnog.

Peskov je juče rekao da ne može biti dijaloga sa ilegalnim demonstrantima i optužio ih da se ponašaju agresivno i da koriste nasilje bez presedana protiv policije. On je dodao da je slučajeva nasilja policije nad demonstrantima, od kojih su neki snimljeni, bilo puno manje i da će se biti istraženi.

U mogućem nagovještaju obračuna nakon protesta, list “Komersant” je juče objavio, pozivajući se na neimenovane bezbjednosne izvore, da bi mogli pokrenuti krivičnu istragu koja bi demonstracije tretirala kao “masovne nerede”.

Zapad je pozvao na oslobađanje Navaljnog, ali je Evropska unija saopštila da će se uzdržati od novih sankcija protiv ruskih pojedinaca ako ga Moskva pusti nakon 30 dana.

Bonus video: