Predsjednik Italije počeo konsultacije s liderima stranaka o novoj vladi

Većina političkih analitičara vjeruje da vanredni izbori nisu realna mogućnost, kako zbog pandemije tako i zbog straha vladajućih stranaka od jačanje desnice

4802 pregleda 1 komentar(a)
Materela i Konte, Foto: Reuters
Materela i Konte, Foto: Reuters

Predsjednik Italije Serđo Matarela danas je započeo konsultacije sa liderima političkih stranaka o mogućnostima za formiranje nove vladajuće većine poslije ostavke premijera Đuzepea Kontea.

Matarela se prvog dana konsultacija sastao u Rimu sa predsjednicima oba doma parlamenta.

Važnije susrete Matarela će imati sjutra, sa predstavnicima vladajuće Demokratske partije i bivšim premijrom Mateom Rencijem, čija je mala stranka Živa Italija dovela do pada Konteove vlade pošto mu je uskratila povjerenje.

U petak se Matarela sastaje sa predstavnicima najjače vladajuće stranke Pokret pet zvjezdica i sa liderima tri desne opozicione partije koje žele nove izbore.

Kontea i dalje podržavaju dvije najveće partije u dosadašnjoj koaliciji, Demokratska partija, stranka lijevog centra koja je dugo bila najmoćnija u Italiji, i populistički Pokret pet zvjezdica.

Lider Demokratske partije Nikola Cingareti rekao je da ima veoma malo vremena za izlazak iz političke krize u vrijeme pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih i društvenih posljedica. Kazao je da je Renci neodgovorno postupio kada je uskratio podršku Vladi.

Kao razlog za napuštanje Vlade, Rencijeva Živa Italija je navela Konteov način upravljanja krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, prije svega nekonsultovanje parlamenta o mjerama, ali i njegovu namjeru da preuzme punu kontrolu nad raspodjelom milijardi eura iz fondova EU za oporavak.

Grupa nezavisnih poslanika danas je formirala novu poslaničku grupu Evropejci koja je izrazila podršku Konteu.

Međutim, Konte i uz njenu podršku nema obezbijeđenu većinu, zbog čega pokušava da pridobije neke nezavisne poslanike i slobodoumne članove desnih partija, prije svega stranke Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Ako Konte ne uspije da obezbijedi većinu, Matarela bi mogao da ponudi mandat za sastav vlade drugom političaru iz vladajućeg bloka.

Većina političkih analitičara vjeruje da vanredni izbori nisu realna mogućnost, kako zbog pandemije tako i zbog straha vladajućih stranaka od jačanje desnice.

Konte je postao premijer poslije izbora 2018. godine na predlog populističkog Pokreta pet zvjezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada je pala u avgustu 2019. kada je on podnošenjem ostavke spriječio glasanje o povjerenju koje je Salvini tražio u namjeri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao novu Vladu u koju je uz Pokret pet zvjezdica ušla i Demokratska partija. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u međuvremenu napustio.

Bonus video: