poslije masovnih protesta

Moskva: Privedeni saradnici Navaljnog

Među pretresenim lokacijama su stan Navaljnog gdje je policija privela njegovog brata, i iznajmljeni stan gdje živi supruga Navaljnog Julija

2337 pregleda 2 komentar(a)
Navaljni tokom saslušanja putem video linka, Foto: Reuters
Navaljni tokom saslušanja putem video linka, Foto: Reuters

Nekoliko saveznika i pristalica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog privedeno je rano jutros u Moskvi, što je uslijedilo poslije masovnih protesta proteklog vikenda širom zemlje na kojima je traženo njegovo puštanje iz zatvora.

Uhapšeni su i zadržani na 48 sati, a privedeni su glavni saveznik Navaljnog Ljubov Sobol, doktorka Anastasija Vasiljeva iz Saveza udruženja ljekara koji Navaljni podržava, Marija Aljohina iz grupe Pusi Rajot, kao i brat Navaljnog Oleg.

Prema izvještajima, njih četvoro je osumnjičeno u krivičnoj istrazi oko navodnih kršenja propisa o koronavirusu za vrijeme velikog protestnog skupa u Moskvi.

Hapšenja su sprovedena četiri dana pred nove proteste zbog zatvaranja Navaljnog sazvanih za nedjelju.

Noćašnjem privođenju njegovih pristalica prethodilo je više od deset pretresa stanova i kancelarija članova porodice, saradnika i pristalica Navaljnog, vezano za istragu.

Među pretresenim lokacijama su stan Navaljnog gdje je policija privela njegovog brata, i iznajmljeni stan gdje živi supruga Navaljnog Julija.

Takođe danas, ruski Istražni komitet saopštio je da je otvorena krivična istraga protiv glavnog Navaljnijevog stratega Leonida Volkova, koji se optužuje da podstiče maloljetnike da učestvuju na nedozvoljenim skupovima.

Demonstracije na kojima se traži oslobađanje Navaljnog održane su u subotu u više od 100 gradova širom Rusije.

Prema izvještajima gotovo 4.000 ljudi je uhapšeno na tim protestima.

Četrdsesetčetvorogodišnji Navaljni, najpoznatiji kritičar vlade predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara po povratku iz Njemačke gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za šta optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacile su te optužbe.

Preporučujemo za Vas