lančano isključivanje dalekovoda

Evropi prijetio "blekaut": Hrvatska je zamalo ostavila bez struje

Evropska električna mreža bila je podijeljena u dva dijela

32576 pregleda 27 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prije tri nedjelje Evropa je za malo doživjela "blekaut", što znači da je zamalo ostala bez struje, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Njemački list kao krivca navodi hrvatsko dalekovodno čvorište Ernestinovo.

Na osnovu izvještaja Saveza evropskih ponuđača električne energije Entso-E, Frankfurter algemajne cajtung opisuje kako je došlo do lančanog isključivanja dalekovoda, od Hrvatske, preko Srbije, do Rumunije.

Posljedice su se osjetile i u Francuskoj i Italiji.

Zbog prevelike ponude električne energije na jugoistoku Evrope došlo je do automatskog isključenja dijela dalekovodnog čvorišta Ernestinovo, što je dio njegovog bezbjednosnog sistema.

A onda se taj višak struje preusmjerio u druge dalekovode zbog čega je u roku od nekoliko desetina sekundi došlo do iskakanja 14 dalekovodnih veza u više zemalja.

Evropska električna mreža bila je podijeljena u dva dijela.

"Linija razdvajanja išla je jugoistočno od Austrije i Mađarske, kroz Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, do Ukrajine – ta zemlja nije uključena u evropsku mrežu. Višak struje iz jugoistočne Evrope nije više mogao da se izvozi. Mreža je izgubila takt", piše list iz Frankfurta navodeći da je frekvencija na jugoistoku bila za 600 miliherca viša od 50 herca, a na zapadu za 300 miliherca niža od standardnih 50.

"Posljedica je bila isključivanje velikih potrošača, recimo u Francuskoj." Razlog: mašine su osjetljive na takve oscilacije. Za normalizaciju stanja bilo je potrebno oko sat vremena. "Austrijski snabdjevači električnom energijom brzo su aktivirali velike kapacitete hidroelektrana i tako pomogli da se nadoknadi neočekivani manjak struje od 5.900 megavata. Evropski zaštitni mehanizmi ’potpuno su funkcionisali kod uklanjanja smetnje u električnoj mreži na nivou Evrope’, izjavio je Gerhard Kristiner, šef tehnike u firmi ’Austrian Power Grid’.“

Taj slučaj u Austriji i Njemačkoj podstakao je raspravu o sigurnosti snabdijevanja i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda, ali i centara za akumulaciju za slučaj manjka električne energije, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Preporučujemo za Vas